Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Boyler Kullanım Sıcak Suyununun Kazan ve Güneş Kollektörü İle Destekli Isıtma Şemasının Tasarımı (Videolu )



        Sayın meslektaşlarım bugün ki konumuz , Boyler sıcak su kullanım suyunun  kazan sisteminden beslenmesi ve güneş enerjisinden desteklenmesi ile ilgili olacaktır. Güneş enerjisi bedava olan bir enerjidir . yatırım maliyetlerini ilk yıldan bile kurtaran bir sistemdir. bu sistem güneşin radyasyon(Işınım ) enerjisini absobe ederek ısıya dönüştüren sistemdir.  Bu sistemin kazan ve güneş enerjsinden ortak rasarımını aşağıdaki resimden devam edeceğiz.

Şekil 1 :  Çift Serpantinli Boyler Bağlantı Şeması

Resimdeki Numaraların Açıklaması  ; 
  1. Çift  serpantinli boyle ; İçerisinde ısı transver boru grubundan 2 adet vardır. Bu transferboruları kapalı devreenerji ile kullanım suyuna ısı aktarmaktadır. , 1. si ısıtma  Kazan veya kombi bağlantı noktası , 2. si ise güneş kollektör bağlantısı içindir.
  2. Kombi veya kazan cihazı , ısı kaynağı  Kombinin içinde pompa vardır. kazan olursa harici pompa gerekir.
  3. Radyatör ; Bina ısıtma sistemi
  4. Isıtma Radyatör gidiş kollektörü
  5. Isıtma Radyatör dönüş kollektörü
  6. Güneş kollektörü ; Işınım ile gelen güneş enerjsini absorbe edip ısıya dönüştüren kısımdır.
  7. Genleşme tankı ;  güneş enerji sistemi su ısınım ,soğumasından dolayı su genleşir . sistemin rahatlamasını sağlamak için kullanılan armatürdür.
  8. Güneş enerjisi sirkülasyon pompası , Suyun davirdaim yapmasını sağlayan pompadır. 
  9. Emniyet ventili : sistemin aşırı basıncı karşı suyu tahliye eden vanadır. örneğin sistem çalışma basıncı yüksekliğe bağlıdır .50 metre yükselikte bir bina ise sistem çalışma basıncı 5 bardır. 1 bar fazla basınçla 6 barlık emniyet ventili seçilir. Sistem olası bir sıcaklıkta fazla basıncı tahliye etmesine yarayan vanadır.
  10. Numara yok
  11. Otomasyon panosu ; Sistemedeki ısı sensörlerinden topladığı bilgilere pompaya otomatik komut veren panodur. 
  12. Isı sensörü ; Otomasyon yönetim panosuna bilgi gönderen sensördür. Güneş kollektörü üzerinde bulunur. güneş yok ve su soğuksa pompayı durdurur.
  13. Isı sensörü ; Otomasyon yönetim panosuna bilgi gönderen sensördür. Boyler üzerinde bulunur boyler sıcaklığı 45 -50 derecelere geldiğinde otomasyon panosundan pompaya durması için  komut gönderen sensördür.
  14. Hava purjörü ; Sistemde oluşacak hava kabarcılarının tahliye edilmesini sağlar. Tesisatın en üst noktasına monte edilir.
  15. Re sirkülasyon pompası ; Sıcak su sürekli kullanılmaz ve borularda zamanla soğur , Bu durumda musluktan suyu açtığımızda tekrar ısınmasını bekleriz . durum böyle olunca su israf olur . Bu yüzden su soğumasını engellemek için devir daim pompası konulur.
  16. Lavobo ; sembolük olarak konumuştur 
  17. Sinyal Kablosu ; Otomasyon iletişim kablosudur.
  18. Kürsel vana ; DN65 (21/2" ) çaptan aşağısı dişli prinç kürsel olarak seçilebilir. Yukarısı ise flanşlı tip vana olarak seçilir. Dişli bağlantılardan çap büyüdükçe montaj işciliği zorlaşır.
  19. Çelvalf ; Suyun geri tepmesini engellemek için konur . dişli tipler çalpara , Flanşlı tipler disko ,çalpara ,çift klepeli olarak tercih edilebilir.
  20. 18 ile aynı
  21. Pislik tutucu ; pompanın kanatlarına pislik gitmesini engellemek için kullanılır . DN50 (2") çapa kadar dişli , yukarısı flanş tip olarak tercih edilir.
  22. Sıcak su tesisatı ; pprc veya sıcak galvaniz daldırma boru olarak yapılabilir. izolasyon yapılmalı.
  23. Re sürkilasyon dönüş hattı ; .pprc veya sıcak galvaniz daldırma boru olarak yapılabilir. izolasyon yapılmalı.
  24. Kombi sıcak su gidiş hattı , Siyah boru veya pprc yapılabilir. İzolasyon yapılmalı.
  25. Kombi sıcak su dönüş hattı , Siyah boru veya pprc yapılabilir. İzolasyon yapılmalı.
  26. Güneş kollektörü dönüş hattı ;  Siyah boru veya pprc yapılabilir. İzolasyon yapılmalı.
  27. Güneş kollektörü geliş hattı ;  Siyah boru veya pprc yapılabilir. İzolasyon yapılmalı.
  28. Pex kılıflı boru .
Eğitim videosunu izleyebilirsiniz.

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. Öncelikle teşekkür ederim. Evimizde bunu uygulamak istiyorum. İç anadolu bölgesindeyiz ama kışın güneş enerjisi suyumuz 15-16 derece oluyor en az ve bina yüksekliği yaklaşık 10 m. Kömürlü kat kaloriferi döşeyen anlaştığımız kişi boyleri de monte edecek haliyle. Hangi marka önerirsiniz boyler, güneş enerjisi,otomasyon sistemi ve sirkülasyon pompaları için? Ezinç sistemleri malasef bulunduğum şehirde yok ve kendileri de koronadan dolayı gelmek istemediler. İvedilikle cevap verirseniz sevinirim iyi çalışmalar. (taze mezun enerji mühendisiyim bu konularda malasef tecrübem 0 ve ailemin için en iyisini istediğimden dolayı size soruyorum lütfen yanlış anlamayın)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul ontrol firmasında hazır paket sistemler mevcut orayı arayabilirsiniz. veya hut ezinç gibi firmaları arayarak sadece ilgili kısmı fiyat teklifi alarak talep edebilirsiniz.

      Sil
  2. Kollektörün tüplü ya da panel (antifrizli) olması fark ediyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba osman bey . Farketmez bağlantıları su tankından yapılabilir. mantığını iyi inceler isek su tankından işlemi ayarlayabiliriz.

      Sil
  3. Merhaba el ile çizdiğiniz şemadaki gibi kurulu bir sistemimiz var lakin güneş enerjiyi kullanmıyoruz. Son zamanlarda kollektörlerde meydana gelen bir arızadan dolayı çatıdan süekli su akıyor. Sadece güneş enerjiyi nasıl kapatabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güneş kollektörüne giden doldurma suyu olmalı onu kapatmalısınız. + boylere bağlantı vanaları.

      Sil

Teşekkür ederim