Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Yangın Hidrant Hattına , Yangın Dolabı Hattı Bağlanırsa Hesaplar Nasıl Yapılmalıdır. ? (Videolu )

Yangın sistemleri dışarıdan bakıldığında çok basit görülmektedir. İçine girildiğinde her bir projenin ayrı bir problem olduğunu gördükçe yaşadıkça çok iyi anlıyoruz. Hidrant hatlarından yangın dolapları bağlanırmı sorusunun cevabı evettir . Ancak bu konuya dikkat edilmesi gereken noktalar vardır.  Bu noktaları aşağıdaki resim üzerinden anlatalım.

Yukarıdaki resimde bir  fabrikanın çevresinde 2 adet hidrant vardır . Fabrikada ise 3 adet yangın dolabı vardır. Yangın dolapları hidrant hattından alınmıştır. Bilmeyenler için ayrıntıları hidrant ve dolap adına hesap ayrıntılarını kurallarını anlatalım .Sistemde ne kadar hidrant olursa olsun tek hidrant açılacakmış hesap yapılır . Bir hidrantın debisi 1900 lt /dk (114 m³/h)  ve akma basıncı 7 bardır .  Akma basıncının ne olduğunu merak edenlere ise şu şekilde basitce ifade etmeye çalışalım . Akma basıncı ; hidranta su ulaştığından suyun o noktadaki basıncı 7 bar olamalıdır analamı taşımaktadır.  hidrant ile açıklamayı yaptığımıza göre ,Yangın dolabı ile ilgili durumu izah edelim .Yangın dolabı sisteminden ne kadar dolap olur olsun 2 adet dolap açılacakmış gibi hesap yapılmaladır. Yangın dolabını 1" hortumlu olan için debisi 100 lt /dk (6 m³/h )   akma basıncı 4 bardır. Yangın dolabının 2" hortumlu olanı için 400 lt /dk (24 m³/h ) ve akma basıncı 4 bardır.   2 " hortumlu  yangın dolabı itafaiye personeli bulunan binalar dışından konulmaması gerekir.  2 " yangın hortumlu yangın dolabı kontrol edilmesiçok zordur insanlara ölümcül kazalar ile sonuçlandırabilir.

Hidrant hattından dolap ile beslenmesinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta şekildeki 2 noktasıdır.  Aşağıdaki videoda bu resmin hesabını yaptık . 2 noktasından hidrant tarafına gereken debi ve basınç 1900 lt / dk  - 7,26 bardır.  2  noktasından yangın dolabına giden debi ve basınç ise 200 lt/dk - 4,02 bar dır.   Görüldüğü üzere basınçlar eşit değildir. Basınçları eşitlememiz gerekir . balanslama hesabı yaptığımızda 7,26 bar basınçta yangın dolabına basınç etkisi ile giden debi 268,9 lt/dk dır. görüldüğü üzere 68,9 lt/dk debi artışı olmuştur . buda yaklaşık pompa ve su deposuna 4134  lt ilave su gelecektir. Şayet bu hesabı yapmaz dengeleme oluşturmaz isek . yangın anında sistemi tehlikeye atmış oluruz.  

Bu detaylı hesaplarını nasıl yapıldığını izlemek istiyor iseniz aşağıdaki videoyu izleyiniz.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Kutman hocam anlatımınız için çok teşekkür ederim. Benim merak ettiğim bir konu var. Mesela tesisatımızda sprinkler sistemi, 2 adet yangın dolabı (her katta) ve ring şeklinde hidrant hattımız olsa hesaplamayı nasıl yaparız? Bu konu ile ilgili bir örnek hesaplama yapabilir misiniz? veya yol göstermek adına kısa bir bilgi notu paylaşırsanız çok sevinirim. Emeğinize sağlık, iyi günler diliyorum hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. müsait zamanda yapılacaktır. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil
  2. Kutman bey,
    Yukarıdaki hesapta b
    inanin iç tesisatında 2 yangın dolabı olduğundan basınç kayıplarını 2" boru kullanilacakmis gibi alıyoruz. Binada 20 yangın dolabı olsa da tüm yangın dolabı tesisatı 2" olarak mi çekilmeli yoksa hat buyutulmelimidir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En Uzak noktadan basınç kaybı 9 barı geçmeyecek şekilde dizayn edebilirsiniz. boru çapı tamamen kritik hat basınç kaybına bağlı olarak revize edilebilir. eğer pompa gücü 7 barı geçmesin diyor iseniz daha büyük boru ççapları tercih edilebilir. Tamamen sizin yorumunuza ve tesisatın dayanma gücüne bağlı olarak değişir.

      Sil

Teşekkür ederim