Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Kömürlü Kazan İle Isınan Evler Doğalgaza Dönüşümlerde Neden Isınmaz ? (Videolu )

Merhaba sayın meslektaşlarım farkındalık yaparak değişik konularda eğitim videoları yapmaya çalışıyorum . Bugünki konumuz kömür sobası ile yıllarca kullanılan evlerin doğalgaz sistemlerine geçişlerde ısınma problemleri yaşadıkları kesindir.  Bu problemin neden kaynakladığını dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Ülkemizin her geçen gün nüfusunun artmasıyla enerjye olan ihtiyaç fazlalaşmıştır. Bu yüzden enerji fiyatları pahalanmıştır . 2020 yılı googlede en çok aranan kelimler arasına doğalgaz faturası nasıl azaltılır , Nasıl daha ucuz ısınabilirim gibi çok araştırmalar yapılmıştır. Bunun üzerine kömürlü sistemlere geçiş yapmak isteynler bile olmuştur . Am ne yazikki kömür fiyatlarıda artmıştır.  Bu kısa bilgiyi verdikten sonra bu konuyu örnek soru üzerinden anlatmaya çalışacağım.

Örnek :  Bu sorumuz aşağıdaki örnek üzerinden ilerleyecektir. Örnek sorular konun anlaşılmasını en iyi sağlayan faktördür. Anlaşılmasını gönülden diliyorum.

 
 Şekilde görüldüğü gibi konyada bir evin solan odası gösterilmiştir. Bu daire merkezi sistem kömürlü kazan bulunan binada 1980 yılından bu yana ısınıyor . Bu dairenin bulunduğu semte 2020 yılında doğalgaz geldi ve dairedeki  hanımı kocasına seslendi , Beyim yıllardır kömür ile uğraşıyoruz hmutfağımızda sıcak suyumuz olsun doğalgaz sistemine geçelim dedi, ve doğalgaz sistemine geçtiler.Kombiyi 60 dereceçalıştırmalarına rağmen hiç ısınamadılar ve faturada hep yüksek geldi . İşi bilmeyenlerinde eline düştüler ise harcanan emek ve paraların vay haline .   

Şimdi sorunu çözelim  , bu soruyu yukarıdaki 30 m² olan oturma odası üzerinden anlatmaya çalışalım.  Bu soruyu çözmeden önce aşağıda bir ısıl verim tablosu paylaşalım.

1 metre Panel 600 lük Radyatör Isıl Verimi
Kazan /Kombi Sıcaklığı Radyatör Ortama Su Sıcaklığı Radyatör Isıl Verim 
80°C 70 °C 1770 w/m.h
70°C 60 °C 1340 w/m.h
60°C 50 °C 923 w/m.h

Eskiden kömürlü kazanlarda konrol sistemi olmadığından 80 derecelere kadar yanabilmekteydi ve bina bütün olarak herkes ısınmaktaydı. Şimdi doğalgaz sistemli evler  merkezi ise ortalama 70 derecede ısınacakmış gibi hesaplanır . Bireysel ise ortalama 60 derece ısınacakmış gibi hesaplanır.

  Bu binanın salon odasına kömürlü sistem var iken 2 metre radyatör konulmuş .  Bu oturma odasının kömürlü sisteme göre ısı kaybını hesaplayalım.

Kömürlü Kazan 80 derece odanın ısı kaybı

80 derecede radyatör ısıl verimi : 1770 w /m.h 
Qısı kaybı eşittir. =  2 mt x 1770 w /m.h  = 3540 watt/h 

Merkezi doğalgazlı olsaydı bu ev ne kadar radyatör gerekirdi ?

70 derecede radyatör ısıl verimi : 1340 w /m.h 
Oda için gerekli radyatör :  3540 watt/h / 1340 w /m.h  = 2,65 mt

Bireysel doğalgazlı olsaydı bu ev ne kadar radyatör gerekirdi ?

60 derecede radyatör ısıl verimi : 923 w /m.h 
Oda için gerekli radyatör :  3540 watt/h / 923 w /m.h  = 3,83 mt

 1. Çözüm olarak yukarıdaki hesapları yaparız ve radyatör metrajlarını büyüterek binayı tadilat yaparız.

2. Çözüm  : Binada ısı yalıtım yok ise normal bölgeler için 5 cm çok soğuk bölgeler için 6 cm den aşağı olmamak şartı ile ısı yalıtım yapılmasıdır. Isıtma problemi devam ediyor ise detaylı ısı kaybı hesapları yapılarak radyatör metrajları gözden geçirilmeli.


Bu videoyu eğitim olarak dinlemek isterseniz aşağıdan izleyebilirsiniz .



Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Tebrik ederim sizi özenle izlemekteyim çok başarılı çalışmalar yapmaktasınız . Teorik bilgiyi, pratiğe nasıl uyarladıklarını araştırması ve uygulama imkanı bulabiliyormusunuz

    YanıtlaSil

Teşekkür ederim