Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Yatay ile Dikey Isıtma Borusu Birleşme Noktasının Altında Kalan Radyatörler Neden Isınmaz ?

Merhaba sayın meslektaşlarım çok güzel bir eğitim konusu sizlere anlatacağım. Konuyu anlaşılır düzeyde özetleyelim, Bazı binalarda bodrum katlarda kazan dairesi vardır ve ayrıca bu bodrum katlarda ısınması istenen hacimler vardır . Kolon hattı yatayda tavandan gittiğinde aşağıdaki kalan radyatörlere bu ana hattan ısıtma tesisatı gittiği zaman ısınma problemleri yaşanmaktadır. Bu problem %90 yaşanmaktadır . Bu sorunu siz değerli meslektaşlarıma örnek soru üzerinden anlatmaya çalışacağım.


Örnek Sorun :  Aşağıdaki resimde ısınma  problemlemli bina kolon şeması çizilmiştir .Konuyu iyi anlamamız için soru bu şema üzerinden ilerleyecektir.

Şekildeki örneğin bina boyu 20 uzunluktadır . Bu binanın A nokasında aşağıdaki peteklerde ısınma problemi vardır. Bu sorunun nedeni nedir. 

Sorunun nedenini buradan aşağı hesaplar yaparak anlatmaya çalışacağım eğer anlamıyor iseniz youtube eğitim videosunu izleyebilirsiniz.

Kazanımızının Gidiş Suyu Sıcaklığı 70°C olsun
Kazanımızın Dönüş Suyu  Sıcaklığı 50 °C olsun

70 derece suyun 1 m³ hacimde ağırlığı yaklaşık olarak 978 kg
50 derece suyun 1 m³ hacimde ağırlığı yaklaşık olarak 988 kg

Görüldüğü gibi gidiş ve dönüş suyu yoğunlukları farklıdır. Ağır olan su hafif olan suyu yukarı çıkarıp kendisi aşağıya inmeye çalışacaktır. Kısaca yoğunluk farkından dolayı extra bir ivme kazanacaktır. Bu sistemi dönüş borusunda aşağı doğru hızlanmasını, Gidiş borusunda yukarı doğru ivme kazanmasını sağlayacaktır.

Bu yoğunluk farkının sisteme pompaya faydası yükseklikle doğru orantılıdır.

Bu yoğunluk farkında oluşan gücü hesaplayalım.

Pyoğunluk farkı basıncı : Δρ.g.h / 10.000

Py= Yoğunluk farkından oluşan güç : mss
Δρ = Yoğunluk  farkı kg/m³
g = Yerçekim ivmesi 9,81 m/s²
h= Binan Sitatik Yükseklik

Pyoğunluk farkı basıncı : Δρ.g.h  = 10 kg /m³ x 9,81 m/s² x 20 mt  = 0,2 mss



Şekilde A noktasına Pb  Dönüş suyu + 0,2 mss fazla gelecek olup   Pa dönüş suyuna karşı direnç gösterere sağlık debi dönüşünü etkileyecek olup petekler sağlıklı ısınmayacaktır. Bu tamamen sistemin dengesi ilede alakalıdır. Bir miktar ısınadabilir.

 
 Kazan dairesinden çok ise şekildeki gibi üsten bağlantı yapılabilir %100 çözüm değildir.  Soruna yeterince çözüm üretecektir. Ancak en güzel çözüm kazan dairesinden ayrı bir ısıtma hattı getirmek en doğrusu olacaktır.

Konuyu daha iyi analamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.





Yorum Gönder

0 Yorumlar