Merhaba sayın meslektaşlarım çok güzel bir eğitim konusu sizlere anlatacağım. Konuyu anlaşılır düzeyde özetleyelim, Bazı binalarda bodrum katlarda kazan dairesi vardır ve ayrıca bu bodrum katlarda ısınması istenen hacimler vardır . Kolon hattı yatayda tavandan gittiğinde aşağıdaki kalan radyatörlere bu ana hattan ısıtma tesisatı gittiği zaman ısınma problemleri yaşanmaktadır. Bu problem %90 yaşanmaktadır . Bu sorunu siz değerli meslektaşlarıma örnek soru üzerinden anlatmaya çalışacağım.
Örnek Sorun : Aşağıdaki resimde ısınma problemlemli bina kolon şeması çizilmiştir .Konuyu iyi anlamamız için soru bu şema üzerinden ilerleyecektir.
Şekildeki örneğin bina boyu 20 uzunluktadır . Bu binanın A nokasında aşağıdaki peteklerde ısınma problemi vardır. Bu sorunun nedeni nedir.
Sorunun nedenini buradan aşağı hesaplar yaparak anlatmaya çalışacağım eğer anlamıyor iseniz youtube eğitim videosunu izleyebilirsiniz.
Kazanımızının Gidiş Suyu Sıcaklığı 70°C olsun
Kazanımızın Dönüş Suyu Sıcaklığı 50 °C olsun
70 derece suyun 1 m³ hacimde ağırlığı yaklaşık olarak 978 kg
50 derece suyun 1 m³ hacimde ağırlığı yaklaşık olarak 988 kg
Görüldüğü gibi gidiş ve dönüş suyu yoğunlukları farklıdır. Ağır olan su hafif olan suyu yukarı çıkarıp kendisi aşağıya inmeye çalışacaktır. Kısaca yoğunluk farkından dolayı extra bir ivme kazanacaktır. Bu sistemi dönüş borusunda aşağı doğru hızlanmasını, Gidiş borusunda yukarı doğru ivme kazanmasını sağlayacaktır.
Bu yoğunluk farkının sisteme pompaya faydası yükseklikle doğru orantılıdır.
Bu yoğunluk farkında oluşan gücü hesaplayalım.
Pyoğunluk farkı basıncı : Δρ.g.h / 10.000
Py= Yoğunluk farkından oluşan güç : mss
Δρ = Yoğunluk farkı kg/m³
g = Yerçekim ivmesi 9,81 m/s²
h= Binan Sitatik Yükseklik


Kazan dairesinden çok ise şekildeki gibi üsten bağlantı yapılabilir %100 çözüm değildir. Soruna yeterince çözüm üretecektir. Ancak en güzel çözüm kazan dairesinden ayrı bir ısıtma hattı getirmek en doğrusu olacaktır.
Konuyu daha iyi analamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.
0 Yorumlar
Teşekkür ederim