Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Isıtıcı Kazan Sistemlerinde Denge Tankı Yerine , Denge Borusunun Kullanılması (Videolu )

       

           Merhaba Sayın Meslektaşlarım bugün sizlere ısıtma sistemlerinde kullanılan denge tankı yerine denge borusu kullanılmasının anlatacağım ,denge kabı nedir ve ne işe yarar bilmiyor iseniz aşağıdaki videoyu izleyin.


           Denge konusunu biliyor isek konuya devam edelim. Denge tankı yerine neden denge borusu kullanılır. Konusunu Açıklamadan önce aşağıdaki  resimden denge borusu ile denge tankı arasındaki farkı resimden anlayalım.

Şekil 1 :  Denge Tankı ve Denge Borusu

          Denge tankı şekilde görüldüğü gibi dik tiptir ve en verimli denge tankı budur . Denge tankının ısının yukarı hareket etmesinden dolayı dik tip piyasada en çok kullanılan denge tankıdır.   Denge borusuda bir denge kabıdır piyasada özel projelerde tercih edilebilmektedir.  Denge tankı yerine denge borusunun kullanılmasının sebebi ,denge tankları dikeydir  büyük kazan kapasiteli sistemlerde boyları 3 mt den fazla olalbimektedir.  Ve bu boyutta bir denge tankını yerine koymak yerleştirmek mimari açıdan sorun yaratacaktır. Böyle durumlarda denge borusu tercih edilebilmektedir. Denge tankının denge borusundan daha verimli olduğu asla unutmayalım.

 
Şekil 2 : Dağıtım Borusu Aralıkları 

     Kollektör de dağıtım  boruları arası çap x 4 katı kadar olması tavsiye edilir. Bu aralık su dağıtım sistemlerinin bir biri ile by -bass yapmadan çalışması için çok önemlidir.  bu dağıtım borularından çok önemlidir dönüş borularında fazla önem arz etmemektedir.

Şekil 3 : Kollektör Çapı Hesabı

      Kollektör ana boru çapı  gidiş veya dönüş borusunun her birinin karesinin toplamının kareköküne eşittir. Şekil1deki gibidir. Denge borusunu denge kabı hesablamak tavsiye edilir. Konun eğitim videosu aşağıdaki gibidir. Faydalı olmasını gönülden diliyorum.

 

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Kutman Bey merhaba,denge tanki ile ilgili bir sorum olacakti.Kaskad sistemlerinde toplam ihtiyac 600 kw diyelim,kazan secerken tam kapisitede degilde denge tankinda su karisimi olustugu icin 450 kw kazan secimi gibi bir durum ile karsilastim.Bu ne kadar dogrudur?Denge kabi icin bir verim vermek dogru mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuyu biraz daha detaylandırırmısınız.

      Sil
    2. 3 adet kazan secılmıs 150 kw lık,denge tankına 450 kw lık bır enerjı ıle gıdılıyor fakat bınanın toplam hesaplanan ıhtıyacı 600 kw ve denge kabında karısımdan sonra 600 kw dagıtılıyormus gıbı bır proje cızılmıs.Anladıgım kadarıyla 150 kw enerjı denge kabındakı gecıslerden elde edılıyor gıbı bır tasarım yapılmış.Bu ne kadar dogrudur?

      Sil
    3. Öyle birşey olamaz , projede tutarsızlık olabilir. Kazan büyük seçilir . Projeyi gönderirseniz bir bakayım . mekanikproje@hotmail.com.tr

      Sil

Teşekkür ederim