Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

TS EN 12845 'e Göre Avm Sprinkler Yangın Hidrolik Hesabı



Merhaba arkadaşlar daha önce orta tehlike 1 sınıfı için yangın hidrolik hesabı detaylı anlatmıştık .(Önceki konuya bakmak için tıkla ).Yangın konusu mantık konusu olduğundan ,İlk önce suyun boru içindeki davranış biçimi anlamak gerekir ki ,Buna bağlı hesap formüllerini nasıl kullanacağını çözebilsin. Bu video eğitim farklı bir excel kullandım.Bu excel hesap programını farklı şey görsel yapıya dayalı açık formüllü sistem.


Şekil 1 :  TS EN 12845  excel programından kesit.

Şekil 1 de görüldüğü gibi basit bir şekille suyun nereye hangi numaralar ile gittiği hangi noktalar için hangi teorik hesapların yapıldığı gösteren mantık yolunda bir excek yaptım. Bu excel programını bir alışveriş merkezinin orta tehlike 3 yangın sınıfı için hesapladım .

 
Şekil 2 :  Kritik Hesap Noktasından Kesit.

Şekil 2 deki gibi en kritik noktasını sennaryolar çizerek belirlenen alanda bulunan boru hattını numaralandırarak hangi noktaların nasıl hesaplandığını açıkladım.  Bu excel programında ilk aşamada yangın sınıfının nasıl belirlendiğini işledikten sonra otomatik olarak yangın sınıfına bağlı sprinklerin akma basıncı ve debisinin nasıl belirlendiğini açıkladım.  Daha sonra piyasadaki sprinkler sistemin adetlere göre ana boru çaplandırmasının sağlıklı olmadığı ve bunun hidrolik hesapla yapılacağını ifade etmeye çalıştım.  Ana hat haricinde diğer branşmanların yaklaşık nasıl çaplandırılacağını ifade etmeye çalıştım.

Şekil 3 : Yangın pompası debi ve pasma yüksekliği hesabı

Tasarım hesabını yaptığım bu sistemde farklı olarak sprinkler ana hat borunda yangın dolabı ve itfaiye kat bağlantı ağızlarını bağladım. Bu sistemleri yangın ana hattına bağlamanın sistemine kadar debi artışına zorladığını ifade etmeye çalıştım. kısaca bu hesabı yapmak için çok karmaşık bir hesap seçtim. Videoda doğaçlama gittiğim için hatalarım olabilir genel prensip olarak bu işin temel mantığını çözme yolunda adımlar atmak güzeldir. Bu video eğitimin ülkem ve meslektaşlarım adına hayırlı olmasını diliyorum.

Video Eğitimini İçeriği :
  • Yangın sınıfının belirlenmesi,
  • Yangın sınıfına göre koruma alanın belirlenmesi,
  • Yangın sınıfına göre m² gerekli su ihtiyacının belirlenmesi
  • Yangın sınıfına göre sprinkler km ,k faktörlerinin belirlenmesi
  • Sprink debilerinin km ve debi faktörüne bağlı akma basıncının bulunması
  • Koruma ,Operasyon alanın proje üzerinde senaryolar yürütülerek belirlenmesi
  • Koruma alanına hesap yapmak için numaratör atanması
  • Hesaba hangi dolabın ekleneceğinin belirlenmesi
  • Hesaba hangi kat itfaiye bağlantı ağzının ekleneceğinin belirlenmesi
  • Yangın dolabının akma basıncı ve debisinin belirlenmesi
  • Kat itfaiye bağlantı ağzının akma basıncınınve debisinin belirlenmesi
  • Sprinkleren uc noktasından başlanarak hesapların yapılması
  • Hangi Noktada balanslama hesabının yapılacağının belirlenmesi
  • Yangın dolabının debiye etkisinin hesplanması
  • Kat itfaiye bağlantı ağzının debiye etkisinin hesaplanması
  • Yükseklikten gelen basıncın hesaplanması
  • Yangın Pompası debisinin belirlenmesi
  • Yangın su deposunun hacminin belirlenmesi
  • Yangın pompasının elektriksel güçlerinin hesaplanması
  • Yangın pompasının verimine göre elektrik güçlerinin sınıflandırılması
Excel Programı Youtube Katıla Özeldir.
Katıl Bölümü Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayınız
https://www.kutmankaplan.net/p/youtube-katl-videolar.html


Güncellemeleri Takip Etmek İçin Obone Olmayı İhmal Etmeyin;
Youtubede   : Kutman KAPLAN 

Facebookta : Mekanik Hesaplar     

Yorum Gönder

13 Yorumlar

  1. Kutman Bey kolay gelsin.Zor ,kaynagi az olan bir konuyu bize ulastirdiginiz icin tesekkurler.Bu konuda bir kac sorum olacak;
    1.Yuksek katli yapilarda diger katlar icin boru caplarini beirlemek adina hidrolik hesap yapmamiz gerekiyor mu yoksa tablo yontemini mi kullanmak gerekli?Kisacasi tum katlara ayri ayri hidrolik hesap yapmali miyiz?
    2.Kritik alandan sonra pompa ya giderken aradaki bransmanlarda kullanilan te leri eklemediniz,cok etki etmeyecegini dusundugunuz icin mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba , boru çaplandırma tablosu işin kolayına kaçma yöntemdir. Diğer katlara hesap yapmamıza gerek yok, en yüksek noktaya su ulaşır ise yakına rahat ulaşacağından gerek yoktur. Ancak vakit ve zaman bolluğu var ise tekrar hidrolik hesap yapılarak aynı basıncı yakalayana kadar çap küçültmesine gidilebilir. Aradaki branşmanlara su gtmeyeceği için su düz boru gibi devam edeceğinden te ler eklenmez. akışı bozan bir durumyok.

      Sil
    2. Sormak ıstedıgım bır konu daha var ,örnek olarak 7 veya 8 katlı bır bınanın tasarımı yapılırken en ust kat krıtık hattımızın oldugu yer olsun.Pompa daıresıne gıderken ana kolon kat ayırımlarında nasıl bır hesap yapmamız gerekır?Her katta debı eklenmelı mıdır?Yoksa aynı cap ıle pompa daıresıne kadar gırmelımıyız?Aynı cap ıle gıdersek tek katta sprınk acılacagı anlamına gelmektedır.Yabancı kaynaklı hesap yapanları ınceledım sızın gıbı yapanda var kat ayrımlarında cap buyuterek gıdenlerde var.

      Sil
    3. Kat ayrımlarında debi eklenemez. Basınç kaybı çok yükselmesin diye çap büyütümüne gidebilirler. genelde çap değişmez aynı gider.

      Sil
  2. Kutman Bey merhabalar,oncelikli olarak excel dosyasi icin tesekkurler fakat bir konuda formulizasyon hatasi var,sizde kontrol eder misiniz.Eger dusuk debide yuksek basinca sahip iseniz ve diger bransmanda yuksek debide dusuk basinc var ise balanslama sonucu debi yanlis cikiyor.Ornegin 5 sprink olan hattan yangin dolabi baglantiniz var ise bu durumda balanslama debisi hatali cikiyor.Iyi calismalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mehmet Bey ; Excelde Örnek Hesap yaptım.
      1. kol : 50 lt /dk 4 bar
      2.kol : 500 lt/dk 1 bar

      Hesap yapmadan önce işin mantığını anlayalım . basıncı yüksek olan sabit kalır . diğeri ise aynı basınçta ne kadar debi geçer onu hesaplamak gerekir.

      50 lt basıncı yüksek olduğu için değişmez.

      2 kol ise 1 bar basınçta 500 lt su geçiriyor .

      4 bar basınçta ne kadar su geçirir ?

      Excelde yerine koyduğumda ise 1000 lt geçiriyor.

      Q= kb.P^1/2 Formülü ile test edebiliriz.

      500 = kb .1 ^1/2
      kb=500 çıkar

      4 bar için

      Qy = 500 x 4 ^1/2 = 1000 lt çıkar .


      Balanslama ile ise

      Q y = 500 x (Karakök içinde Py/Pd )

      = 500 x (4/1 )^0,5 =1000

      Qtoplam =1050 lt/dk

      Sil
  3. Kutman Bey Qa = (Qd) √ (Py/Pd) + Qy bu balanslama formulunde yerine koyarsaniz farkli bir sonuc cikiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Qdüşük denilen şey basıncı düşük olandır . Formüller net açıklanmamış baktığınız yerde . byle kopuklularla oluyor malesef. sizi çok iyi anlıyorum .ilk öğrendiğimde bu noktayı bende sorgulamıştım. mantığını anlayın olayı iyi kavrayacasınız.

      Sil
  4. merhaba Kutman Bey , öncelikle faydalı paylaşımlarınız için teşekkürlerimi iletiyorum.Sorum şu şekilde ; 6 katlı bir binanın sprink sisteminde 450 adet yağmurlama başlığı kullanıldı tek bir zon yeterli olur mu? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba , Tse ve Türk Yönetmeliğine Göre Orta Tehlike için Zon Sınırlaması 12.000 m² . Adetlerden tahmin ettiğimce 5000 m² civarı görünüyor . Yeteli Olacaktır.

      Sil
  5. Kutman bey merhaba , 6 Bloklu yapı için yangın su deposunun 1 adet ortak depo olmasını istiyoruz.Depo hacmimizi 2 dolap çalışıyormuş gbi mi hesap edeceğiz.Teşekkürler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortak Depoda 6 blok için 2 adet dolap açılacakmış gibi hesap yapılabilir.

      Sil

Teşekkür ederim