Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

500 m² Sığınak Projesi Havalandırma Hesabı ve Tasarımı (Videolu )

   

   Merhaba sayın meslektaşlarım bu eğitim videosunda sizlere 505 m² sığınak havalandırmasını doğaçlama başlayarak yönetmeliklere uygun nasıl hesaplanır onu dilimin döndüğü kadar 70 dakikaya sığdırmaya çalıştım. Piyasada meslektaşlarımın projelerini incelediğimde eksikler görüyorum en önemli eksik sığınakların 50 pascal pozitif basınç altında tutmadıklarıdır.  Bir kapı 50 pascal basınç altında ortalama 216 m³/h hava kaçırmaktadır . Bu şu demek oluyor egzost havasından üfleme havası 216 m³/h daha fazla olmalıdır.  sığınağın amacı insanları hertürlü patlayıcı yıkıcı etkilere karşı korumaktadır. Bu eğitim videosunda özellikle 100 m² üzeri sığınaklarda duman tahliye projesi gerekmektedir.  Bu eğitim videosun havalandırma hesaplarını Swamee-Jain akış denklemi  excel programına entegre edilerek detay hesaplara boğmadan işin mantığı anlatılmaya çalışılmıştır. Mutlaka eksiklerimiz vardır bu eğitim videosunun temel amacı sayın meslektaşlarımı bir adım daha ileri taşımaktır. En önemli amaç fayda sağlamaktır.

Mevzuat maddelerinde derleyecek olur isek.
Madde 8 

a) Büyüklük: Kişi başına en az net bir metrekarelik sığınak yeri ayrılır. Sığınaklarda yapılacak wc, duş ve mutfak nişi bu alana dâhil değildir.

Sığınakların iç yüksekliği net 2.40 metreden aşağı olamaz.

b) Sığınağı çevreleyen bina dış duvar kalınlığı: Sığınağın bina dışına rastlayan duvar ve tavan döşeme kalınlıkları en az 60cm. beton, 75cm. tuğla veya taş ya da 90cm. sıkıştırılmış topraktan olmalıdır. Bu malzemeler tek başına kullanılabileceği gibi, radyasyon geçirgenliği bakımından bu ölçülerin birbirlerine oranları dikkate alınarak birlikte de kullanılabilir. Ayrıca bunlardan farklı yapı malzemeleri, ölçüleri radyoaktif serpintiye karşı geçirgenlik ve korunma katsayıları dikkate alınarak hesaplanmak suretiyle, bunlarla birlikte veya tek başına kullanılabilir. Sığınağın tamamen toprağın altında kalan ve dış açık ortam ile arasında en az 60 cm toprak dolgu bulunan dış duvarlarının kalınlığı statik hesaplara göre belirler. Bahçede yapılacak sığınaklarda da aynı uygulama yapılır.
ç) Havalandırma: Sığınağın çeşidi ne olursa olsun mekanik havalandırma yapılması zorunludur. Koruma zamanlarında dışarıdan alınan hava, tehdit anında takılmak üzere nükleer tip hepa filtre, kum havuzu gibi filtreleme sisteminden geçirilerek sığınak içerisine verilir. Barış zamanlarında ise dışarıdan alınan hava sadece G4 tipi kaba filtreden geçirilerek sığınak içerisine verilir.
Sığınak havalandırması için aşağıdaki tabloda verilen koruma zamanlarında, bir kişi için gerekli olan hava debileri alınır. Aşağıdaki kapasite değerleri minimum değerler olup, hava kalitesini arttırıcı her türlü ilave önlem tasarımda kullanılabilir.

Sığınak Kapasitesi
Koruma Havalandırması (1 saatte kişi başına düşen hava miktarı m3 /saat)
Yüksek Yangın Tehlikesi
Düşük ve Orta Yangın Tehlikesi
0-50 kişiye kadar
1.8 m3/saat
Kum filtre, G4 toz filtre, aktif karbon filtre
G4 toz filtre, radyoaktif filtre ve aktif karbon filtre
51-150 kişiye kadar
3  m3/saat
Kum filtre, G4 toz filtre, aktif karbon filtre
G4 toz filtre, radyoaktif filtre ve aktif karbon filtre
150 kişiden fazla
4.5 m3/saat
Kum filtre, G4 toz filtre, aktif karbon filtre
G4 toz filtre, radyoaktif filtre ve aktif karbon filtre

Sığınak havalandırma fanının enerji ihtiyacı fan elektrik motoruna uygun kapasitede bir jeneratör ile karşılanmalı, jeneratör için sığınak alanı dışında bir alan makine dairesi olarak tasarlanmalıdır. Jeneratör egzozu doğrudan dışarıya verilmelidir. Jeneratörün devre dışı kaldığı durumlarda ise, enerji ihtiyacı fana bağlı insan gücü ile çalışan çevirmeli kol yardımı ile karşılanmalıdır.

Yangın Yönetmeliği
“MADDE 59- (1) İlgili mevzuatına uygun olarak 100 m2’den büyük olan sığınaklarda, Altıncı Kısmın İkinci Bölümüne uygun duman tahliye sistemi kurulması ve Üçüncü Kısmın İkinci Bölümünde belirtilen esaslara uygun ve en az 2 çıkışın sağlanması mecburidir. Bu Yönetmeliğe göre algılama, uyarı ve söndürme sistemlerinin yapılması mecburi olan binaların sığınaklarında, belirtilen bu sistemlerin kurulması şarttır.”

Excel Programında Kullanılan Temel Formüller.

Sürtünme Kaybı Fomülleri


Fittings Kayıp Katsayı Tablosu

Excel Programında Yukardaki formüller ve tablolar entegre edilerek kullanılışlı program haline getirilmiştir.

Videodaki dökümanlar katıl üyelerine özeldir.

Katıl Üyeliği Hakkında Bilgi Almak için tıkla




Güncellemeleri Takip Etmek İçin Obone Olmayı İhmal Etmeyin;
Youtubede   : Kutman KAPLAN 

Facebookta : Mekanik Hesaplar     

Yorum Gönder

6 Yorumlar

  1. merhaba. autocadde kullandıgınız blokları paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  2. genel olan birşeyi paylaşmanın manası yok zaten. mesele özel olanı paylaşmak. samimi olalım kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. genel olan paylaşım yok sitede özellikle hazırlanıp sizlerin anlaşılmasına sunulmuş excellerdir ve çizimlerdir. bu link : https://www.kutmankaplan.net/2019/12/ts-en-12845-e-gore-avm-sprinkler-yangn.html bulunan excel sizlere özel hazırlanmış bir excel , bu excel genel değil . o videodaki blok 7 yıllık emek bir yorum ile 1 dakikada almak için niye bu kadar düşüncesiz davranıyorsun. Kaç kişi bu kadar paylaşım yapıyor. sadece saygı duymak gerekmez mi ? , uygun gördüklerimi gönülden paylaşıyorum. adsız olarak yorum yapma . bu kurnazlıktır. madem öyle bana tüm değerli çizimlerini gönder emek verdiğin ozaman....

      Sil
    2. Afedersin ama anonim kişi, Bi bok yediğiniz yok, birşeyler yapmaya çalışan, faydalı olmaya çalışan insanların bari hevesini kırmayın. Kutman moralini bozma kardeşim doğru yoldasın.

      Sil
    3. AKILLI OL KARDEŞ EMEĞE SAYGI DUYALIM

      Sil

Teşekkür ederim