Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

TS 298 Standartlarına Göre Pis Su Pompası Debi ve Basma Yüksekliği Nasıl Hesaplanır ?

    


   Merhaba sayın meslektaşlarım TS 298 Standartlarına Göre Pis Su  Pompası Debi ve Basma  Yüksekliği Nasıl  Hesaplanır diyor ve bu konuyu merak ediyor iseniz doğru adrese gelmişsiniz demektir. Daha önce aşağıdaki linke tablo ve formüllerini yayınlamıştım oradan detaylara bakabilirsiniz.


     Şehir şebeke kanalizasyon akar kotunun altında kalan konut , Endüstriyel vb tesislerde uygun yerlere pis su çukuru açılarak pis su pompası 1 asıl + 1 yedek olarak konulur.  Bu pis su pompası parçalayıcı bıçaklı olarak temin edilmesi gerekir  . Çünki Alafranga veya Alaturka helalardan peçete vs katı cisimler geldiğinde pompanın kanatlarına takılır bu kanatların dönmesini engellemektedir ve pis su pompası sargısı yanabilmektedir.. Ancak parçalayıcı bıcaklı olur ise bu olumsuz zararın önüne geçilir.parçalayıcı bıcak önüne gelen metaryelleri parçalayarak un ufak eder ve boru tesisatına bindirerek tahliye olmasını sağlar. Pis su pompaları mümkün olduğunca rögarlara yakın noktalara konumlandırılmalıdır. İlk önce mimarlar bu konuda hassas davranmalıdır.  Pis su pompalarını genelde merdiven altı boşluklarına konulabilir yada ardiye depo köşelerinede konulabilir, Mecbur kalmadıkca kullanılan mahallere koymamak gerekir. Bina dışı toprak tarafınada konulabilir. Pis su pomplarında seviye sensörlü tip tercih edilmelidir.Nedeni ise pis su çukurlarına belirli seviyeye kadar su dolana kadar pompanın çalışmasını engellemek ve gürültü olmasındada kurtulmayı sağlamaktır ayrıca enerji tasarrufu sağlamakta ve sürekli pompanın devreye girmesini ayrıca engellemektedir .Tesisatta pimaş boru yerine galvaniz boru terih edilmesi daha mantıklı olur veya havuz tesisatarında kullanılan muflu boruda tercih edilebilir ancak muflu boruda kaynak işciliği olacağından , galvaniz ise dişli sistem olacağından genelde galvaniz boru tercih edilmektedir. Pis su pompasından sonra mümkün olduğunca dirsek sayısı az kullanılmalıdır daha çok açık dirsek veya uzun dirsek tercih edilmelidir. 

   Pis pompasını hesabına gelince bu değerli konuyu siz değerli takipcilerime eğitim niteliğinde youtube kanalımda detaylı bir şekilde dilimin döndüğünce anlatmaya çalıştım videonun içeriğini maddeler halinde sıralamak gerekir ise.

  • Pis pompası nedir  hangi durumlarda kullanılır .
  • Pis pompası debi formülü açıklaması
  • Pis pompası debi formülünde kullanılan tabloların gösterilmesi.
  • Toplam yük birimnin belirlenmesi
  • Debi boşalma katsayısının belirlenmesi
  • Boru çapının neye göre belirleneceği
  • Basma yüksekliğinin neye göre belirleneceği.


Güncellemeleri Takip Etmek İçin Obone Olmayı İhmal Etmeyin;
Youtubede   : Kutman KAPLAN 

Facebookta : Mekanik Hesaplar     

Yorum Gönder

0 Yorumlar