Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Otomotiv : Kia Cerato 2006 1,5 Dizel EGR Valfi ve Emiş Manifolt Sökme İşlemi (Videolu)



Merhaba sayın meslektaşlarım bugün farklı bir konuyu sizlerle daha paylaşmak istedim umarım faydalı olur . Arabam kia cerato 2006 dizel lx model . Bilmediğim yerden ucuz diye yakıt almaya başladım  belirli süre almaya devam ettim 2 ay kadar aldıktan sonra,  farkettim ki Arabamın motor arıza lambası yandı yandıktan sonra harerete baktım normal  herşey güzel görünüyordu biraz yola devam errikten sonra tekrar farkettimki motor devri bazen 3000 devir /dk üstüne çıkmıyor çekiş düşüyor . Bu sorunun EGR yada turbodan kaynaklanacağı kesin. Mantığımı yürüttüm kalitesiz yakıt egr valfini tıkandığına karar verdi. Şu kriz  döneminde sanayiye götürsem sökme işi 300-400 tl temizleme işide 300-400 tl arası fiyat isteyecekler. Toplam 600-800 arası masraf birde usta güvenli biri değilse daha ne ekstra masraflar kim bilir. Arabamda yeterli alet hırdavat bulunduğu için cesaret edip Bu EGR valfini kendim sökmeye karar verdim. Bu sökme işlemimini eğitim videosu niteliğinde video kayıt aldım. Kia hyunda benzer arabalar diğerl arabalda egr yerleri değişik olsada çalışma mantığını anladıktan sonra yerini çok rahat bulabilirisiniz.

EGR valfı nedir ve nasıl çalışır?
Mekanik (Pnömatik) EGR valfı EGR (Egzoz Gazı Devridaimi) valfleri, egzoz gazının bir kısmını motordan (% 5 ila% 15) tekrar yanma işlemine geri döndürür. Bu, azot oksit gibi zararlı gazların üretimini azaltırken yakıtın tamamen yanmasını sağlar. Basitçe söylemek gerekirse, gerektiğinde açan ve kapanan bir vanadır. Bazı araçlarda elektrikli EGR valfı, bazılarında ise mekanik (pnömatik). Bunlar aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır.

Arızalı bir EGR valfının belirtileri şunlardır: 
Motor Işığının yandığını kontrol edin
Ping ve / veya sesleri çalmak
Kaba rölanti Azaltılmış güç 
Azalan yakıt ekonomisi
 Motor dururken / hızlanırken tereddüt



Güncellemeleri Takip Etmek İçin Obone Olmayı İhmal Etmeyin;
Youtubede   : Kutman KAPLAN 

Facebookta : Mekanik Hesaplar 

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. ustam kolay gelsin
    benim araç kıa 2011 benzinli, lpg taktırdım,atiker sıralı, motor arıza ışığı yanıyor, garantisi vardı,ama ben anlattım mevzuyu motor ışığı yanıyor diye,baktılar,lpg den kaynaklanmıyor dediler,kutup başından lpg kablosunu çıkartıyorum,benzinde kullanıyorum yanmıyor,lpg kullanınca yanıyor arıza lambası,sıkıntı dediler oksijen egsoz baktır dediler,videoyu izledim,kafamda soru işareti,aracımı satamıyorum,motor arıza lambasını gören geri gidiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Egr valfi tıkalı olabilir , yanar söner ara ara , Temizlet , Bir başka soruda bilgisayara bağlat orada arıza takılı kalıyor oradan sildirebilirsin. Geçmiş olsun güzel araba sorun yoktur .

      Sil

Teşekkür ederim