Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Autocad Programında Yangın Dolabı Tesisatı Kat ve Kolon Şeması Tasarımı Nasıl Yapılır ?

     

      Tesisat sektörüne yeni girdim diyor isen ve yangın tesisatında yangın dolaplı sistem proje nasıl tasarlanır diyor isen doğru adrestesiniz dilimin gücümün yettiğince yönetmeliklere ayrkırı olmayacak şekilde sizlere yangın tesisatı dolaplı sistem hakkında eğitim videosu hazırladım Siz değerli takipcilerime fayda sağlamasını diliyorum. Bu web sitenin kıymetin bilmenizi dilerim 2011 yılında bu sektöre ilk girdiğimde kolay bilgiye ulaşamazdık ufak bir bilgi öğrenmek için bilenlere sorduğumuzda bizi peşinde süründürürlerdi çünkü uğraşmak istemezlerdi  çünkü tesisat sektörü işlerin çok yoğun olduğu bir sektördür sürekli koşturmaca içindesinizdir. bu sektörü sevmiyorsanız asla zaman kaybetmeyin sevilmeden yapılacak bir iş değildir. Severseniz kendinizi çalıştı saymayınız hobi gibi yapınız. Bu sektöre gireceksiniz hem uygulama hem proje yapan firmayı tercih etmelisiniz. bu sizi proje tasarımında daha hızlı düşünmenizi sağlar. 
      Bu Eğitim videosunda yangın tesisatı dolabı kat ve kolon şemalarının nasıl tasarlanacağı hakkında siz değerli takipcilerimin gelişimine ışık tutacak fikirler vermeye çalıştım  mutlaka eksiklerim vardır . Genel itibari hatları ile sizin bu sektöre adım atmanızı sağlayacak temel bilgileri veremeye çalıştım . Geri kalan kuralları aşağıdaki maddeleri takip ederek tamamlaya bilirisiniz.

Yangın Dolabı Tesisatı Tasarım Kuralları :
  1. İki Adet yangın dolabı açılacakmış gibi hesap yapılır.
  2. Bir katta iki adet dolap var ise aralarındaki mesafe 30 mt fazla olamaz
  3. Pompa emişine pislik tutucu konulamaz.
  4. Depo kapasitesi Yangın sınıfına göre debiler ile kat sayılar çarpılarak belirlenir Düşük tehlike = 0,5 h   Orta Tehlike =1 h   Yüksek Tehlike İçin = 1,5 h    Örneğin 12 m­³/h Debiye sahip bir  pompa yüksek tehlikede depo seçimi    12 m³/h x 1,5 h = 18 m³ olur.
  5. Yüksek binalar ile toplam kapalı kullanım alanı 1000 m2’den büyük imalathane, atölye, depo, konaklama, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında, alanlarının toplamı 600 m2’den büyük olan kapalı otoparklarda ve ısıl kapasitesi 350 kW’ın üzerindeki kazan dairelerinde yangın dolabı yapılması mecburîdir.”
  6. Yangın dolapları, her katta ve yangın duvarları ile ayrılmış her bölümde aralarındaki uzaklık 30 m’den fazlaolmayacak şekilde düzenlenir. Yangın dolapları mümkün olduğu kadar koridor çıkışı ve merdiven sahanlığı yakınına kolaylıkla görülebilecek şekilde yerleştirilir. Binanın yağmurlama sistemi ile korunması ve katlara itfaiye su alma ağzı bırakılması hâlinde, yangın dolapları, ıslak tip yağmurlama branşman hattından beslenebilir ve aralarındaki uzaklık 45 m’ye kadar çıkarılabilir.
  7. Hortumları serme ve bağlama gibi becerilere sahip eğitilmiş personeli veya itfaiye görevlisi olmayan yapılarda,yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolaplarının TS EN 671-1' e uygun olması şarttır. Hortumun, yuvarlak yarı-sert TS EN 694 normuna uygun, çapının 25 mm olması, uzunluğunun 30 m'yi aşmaması ve lüle (lans) kapama, püskürtme veya fıskiye veyahut her üçünü birden yapabilmesi gerekir.
  8. İçinde itfaiye su alma ağzı olmayan yuvarlak yarı-sert hortumlu yangın dolaplarında tasarım debisinin 100 l/dak ve tasarım basıncının 400 kPa olması şarttır. Lüle girişindeki basıncın 900 kPa’ı geçmesi hâlinde, basınç düşürücülerin kullanılması gerekir.
  9. Yetişmiş yangın söndürme görevlisi bulundurulmak mecburiyetinde olan yapılarda kullanılabilecek yassı hortumlu yangındolaplarının TS EN 671-2 standardına uygun olması şarttır. Yassı hortumun; anma çapının 50 mm’yi, uzunluğunun 20 m’yi geçmemesi ve lüle kapama, püskürtme veya fıskiye veyahut her üçünü birden yapabilmesi gerekir. Dolap tasarım debisinin 400 l/dak ve tasarım basıncının en az 400 kPa olması şarttır. Lüle girişindeki basıncın 900 kPa’ı geçmesi hâlinde, basınç düşürücü kullanılır.”
  10. Yüksek binalarda veya bina oturma alanı 1000 m2’den büyük binalarda veya cephe genişliği 75m’yi aşan binalarda, itfaiyenin sisteme dışarıdan su basabilmesi için, sulu yangın söndürme sistemlerine en az 100 mm nominal çapında itfaiye su verme bağlantısı yapılması şarttır. İtfaiye su verme bağlantısında 2 adet 65 mm storz tip rakor ve sistemde çek valf bulunur ve çek valf ile itfaiye bağlantısı arasındaki borulardaki suyun otomatik olarak boşalmasınısağlayacak elemanlar konulur. İtfaiye araçlarının bağlantı ağzına ulaşma mesafesi 18 m’den fazla olamaz.
  11. Yangın dolapları yerden yükseliği tüplü değil ise 120 cm tüplü model ise 90 cm olmak zorundadır.
  12. Yangın dolapları merdivenlere yakın yerlere konulmalıdır.


Güncellemeleri Takip Etmek İçin Obone Olmayı İhmal Etmeyin;
Youtubede   : Kutman KAPLAN 

Facebookta : Mekanik Hesaplar

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Abi bu projedeki objeleri kullanmak için dwg dosyasını bulamıyorum paylaştıysan nerden ulaşırım

    YanıtlaSil

Teşekkür ederim