Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Isıtma Tesisatında Tichelmann Sistem Bağlantı Nedir ve Ne İşe Yarar ?




Isıtma Tesisatında Tichelmann Sistem Bağlantı Nedir ve Ne İşe Yarar ?

        Isıtma sistemleri Gidiş ve dönüş hattı olarak çift borulu sistemdir.  Tichelman sistem ise tesisata eşit su dağıtmaya amaçlayan bir ters bağlantı tekniğidir. Su en yakın bağlantı noktasından dönmek isteyecektir .  Bu yüzden ilerideki tesisatlara su daha az giderek en sondaki cihazın debisinden çalacaktır. Buna sebeb olan sorun ise tesisatta ki boru uzunluğunun en uzakta oluşturduğu karşı dirençtir. bu konuyu daha iyi anlamak için örnekler vererek anlatalım.
Şekil 1 : Klasik Isıtma Bağlantı Şeması 

          Şekil 1 de radyatörler üzerinde lt değerleri örnektir gerçek değildir . Sistemin mantığını anlatmak için verilen değerlerdir.  Bu şekil üzerinde görüldüğü gibi ilk radyatöre 3 lt su gider iken en uçtaki radyatöre 1,5 lt su gitmektedir.  klasik sistemlerde en uzak noktadaki radyatörlerde genel olarak ısıtma problemi çıkmaktadır.  


Şekil 2 :Tichelmann Sistem Şeması

        Şekil 2 de radyatörler üzerinde lt değerleri örnektir gerçek değildir . Sistemin mantığını anlatmak için verilen değerlerdir. Tichelmann sistem şekil 2 üzerinden mantığı anlaşılmaktadır. Bu sistem %100 olmasa % 90 civarından sisteme eşit dağıtmaya yarayacak bir bağlantı sistemidir.

Şekil 3 : Mobil sistemlerde tichelman sistem mantığı 

        Tichelmann Sistemlerin mobil sistemlerde nasıl kullanılacak diye sorabilirsiniz. Örneğin şekil 3 te bir kollektör var  ve kollektöre yakın 5 metre mesafede bir radyatör var ve 20 metre radyatör var kısa olan radyatörü uzun olan ile aynı uzunlukta boruyu dolaştırarak dengeleme yapılabilir.


Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Tichelman sisteminde dönüş borusunun çapı en yakın radyatörden kombiye artarak mı götürmemiz gerekiyor. Teşekkürler

    YanıtlaSil

Teşekkür ederim