Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Isı Pompası Nedir ve Nasıl Çalışır ? (Videolu )

Isı pompası nedir ? 

Hava ,su ,toprak gibi alternatif enerji kaynaklarından düşük sıcaklıktaki enerjiyi yüksek sıcaklıktaki enerjiye soğutucu gazların sıkışma ve genleşme özelliklerinden yararlanarak kompresör yardımı ile yüksek sıcaklığın suya aktarılmasını sağlayan ısı makineleridir.  Bu tanımı anlamakta zorluk çekebiliriz bu yüzden nasıl çalıştığını anlamız gerekir . Bu yüzden bu konuyu örnek ile anlatmak en doğrusu olacaktır.

Isı pompası nasıl çalışır ? 

Isı pompasının nasıl çalıştığını anlamamız için sizlere aşağıdaki şema üzerinden basitce anlatacağım . Bu şema uygulama olarak %100 gerçeği yansıtmamaktadır. basitce sistemin çalışma mantığını anlatmak için tasarlanmış bir şemadır . Sistemin mantığını anlamanız ,Isı pompasının nasıl bir sistem olduğunu çözmemizel ve projeleri tasarlamamıza yardımcı olacaktır.

 Şema şekilde gördüğünüz üzeri basit bir şamadır .  Bu şema hava kaynaklı ısı pompasının şemasıdır .
Şekil üzerinde anlatıma başlayalım. Şekilde kompresör girşinde 5 °C - 0,2 bar soğutucu gaz vardır . Örneğin R406 olsun. Bu gaz kompresöre girdiği zaman 11 bar seviyesinde sıkışır. Gazlar sıkışınca doğru orantılı olarak ısınır . 11 bar seviyesinde gaz 60 derece sıcaklıklara ulaşır.  Bu gaz ısı değiştiricine girer . Suya ısı aktarır su sıcaklığının verime göre ortalama 40 derece yapar yani su 35°C geliyor ise 55 derece çıkar.   Gaz ise 60 °C girip 40°C çıkar .Gaz 40 °C den sonra Genleşme valfinde basıncı düşürülere 0,2 bar -15 °C seviyelerine düşer seviyesine indirgenir.  sonra 5 derece olan havadan 5 derece olana kadar ısı değiştirici içinde yol alır . Daha sonra tekrar kompresör girişine girer ve döngüsünü tamamlar. Bu konuyu az çok birşeyler çağrıştırdığını görebiliyoruz.

Isı pompası çeşitleri nelerdir ?
  • Hava kaynaklı ısı pompası (Yukarıdaki örnek )
  • Su kaynaklı ısı pompası (Yukarıdaki örnek şemada havadan alınan ısının, nehir ,göl gibi sulardan alınmasını sağlayan pompalardır .)
  • Toprak kaynaklı ısı pompası  (Yukarıdaki örnek şemada havadan alınan ısının, Topraktan alınmasını sağlayan pompalardır .)
  • Harici ısı kaynaklı ısı pompaları  .(Gaz bacaları , Sıcak fabrika ortamları gibi atık ısılardan yararlanarak kullanılan ısı pomplarıdır. )
Aşağıdaki videodan konunun devamını izleyebilirsiniz.



Yorum Gönder

1 Yorumlar

Teşekkür ederim