Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Bir Fabrika Pozitif Hava Basıncı Altında Nasıl Tutulur ve Hava Debisi Nasıl Hesaplanır ? (Videolu )




Merhaba sayın meslektaşlarım , Bu konu mekanik tesisat işi yapıyor ve fabrikalara iş yapıyor iseniz mutlaka karşınıza çıkacaktır. Konu çok basit ancak mantığı anlaşılmadığı zaman çok zor bir konudur hep şüpheci yaklaşım sergileyeceksinizdir.  Bu pozitif basınç olayı Hastane ameliyathane odalarında , özel laboratuvar ve  bir çok özel üretim proseslerinde kullanılmaktadır. Pozitif basıncı içeri üfleyen vantilatör yardımı ile yapılmaktadır.  Bu pozitif basıncı sağlayan vantilatörün debisini hesaplayabilmek için bazı aşamaları keşif yolu ile tesbit etmemiz gerekir. Bu konuyu örnek proje üzerinde anlatalım.

Örnek Problem :  Aşağıdaki şekildede görüldüğü gibi bir fabrikanın çatısına , çatı tipi vantilatör konularak fabrika 50 pascal pozitif basınç altında tutulmak isteniyor . Bu fabrikanın 50 pascal pozitif basınç altında tutulması için vantilatör debisinin kaç m³/h hava üflemesi gerekir.
Projede bulunan cam ve kapı sayısı
1 x 1 mt cam : 250 adet  (Açılır Cam )
2 x 2 mt Kapı :  2 adet

Çözüm:  Bu soruyu çözmemiz için işin mantığını anlamamız gerekir .İşin mantığı şudur bir mahala fazla hava verir isek, kaçak alanlarından hava dışarı sızar . 50 pascal hava verir isek ne kadar hava dışarı hava sızar. ve bu sızan hava hızı 50 pascal basınç altından ne olur.

Hava hızını hesaplayan formül aşağıdaki gibidir sadece hava için geçerlidir.

V=√ P  V= Dışarıya sızan hava hızı m/s   P: İçeride istene pozitif basınç (Pa )

V=√ 50  = 7,07 m/s hız çıkmaktadır.

Hızı biliyor isek hava debsini hesaplamak çok kolaydır.

Q = V.A  Q = Hava debisi (m³/s )   V= Hava Hızı  (m/s )   A= Mahalden dışarı hava sızdıran alan (m²)

Hava debisini hesaplamak için tek ihtiyacımız olan şey hava sızdıran kısımların alanıdır. Hava sızdıran alan açılır kanatları olan tüm pencere ve kapılardır.

Kapalı hiç açılır kısmı olmayan pencereler sızıdırmaz kabul edilir.

Burada açılır pencere 1 x 1 m ölçüsünde 250 adet vardır . Açılır pencerelerin 1 metresinden 1 mm boşluk olduğu kabul edilir .

Pencerenin çevre uzunluğu 4 metredir.   Pencere alanları  Toplam  : 250 x 4 x 0,001 =  1 m²

Kapılar için ise sızdırmaz kapı ise çok kullanıldığından dolayı metre başına 5 mm boşluk olduğu kabul edilir.   Eğer kapı sızıdırır ise yerinde keşif yapılarak özel hesaplanmalıdır. kapı çevre uzunluğu 8 metredir.

Kapı alanı :  2 x 8 x 0,005 = 0,08 m²

Toplam açık alan : 1 + 0,08 = 1,08 m²

Toplam hava debisi : Q = V.A    =>  Q = 7,07 X 1,08 = 7,64 m³/s= 27.488 m³/h

Seçilen : 30.000 m³/ h hava debili vantilatördür.  Vantilatörün gücü direk çatıdan üflüyor ise : 150 pascal alınabilir eğer direk çatıdan üflenmiyor ise kanal basınç kaybı hesabı yapılması gerekir. Daha önce anlatığım konudan öğrenebilirsiniz.


Not:  Şayet içiride egzost havası var ise örneğin :10.000 m³/h hava aspiratör ile emiliyor ise .  Vantilatör debisi  10.000 + 30.000 = 40.000 m³/h olmalıdır.
Konu görüldüğü üzere çok basittir sadece mantığının anlaşılması gerekmektedir. Daha iyi anlamak için aşağıdaki eğitim videosunu izleyebilirsiniz.



 

Yorum Gönder

0 Yorumlar