Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Gizli Isı Nedir , Her Sıcaklıkta Neden Buharlaşma Olur ? (Videolu)




 Gizli Isı Nedir ?
   Geçmişteki bilim adamları, faz değişimleri sırasında ısının nereye gittiğinden emin değildi.Geçmişte bilim adamları, maddelerin sıcaklığını (ısı kapasitesi) yükseltmek için ne kadar ısı enerjisinin gerekli olduğunu araştırdılar. Bu deneyler sırasında, ısıtma nesnelerinin (yani, onlara ısı enerjisi aktarmanın) sıcaklıklarının yükselmesine neden olduğunu belirtmişlerdir. Ancak madde faz değiştiğinde sıcaklığı yükselmeyi bıraktı (bu sadece faz değişimi sırasında oldu). Sorun, ısı enerjisinin faz değişimi sırasında hala maddeye aktarılmasından kaynaklanıyordu ve ısı enerjisi kazanılarak zamanın bilim insanları sıcaklığın hala artması gerektiğine inanıyorlardı.Böylece madde enerji kazanıyordu, ancak gözlemcilerden "gizlenmişti" çünkü sıcaklık yükselmiyordu. Bu nedenle faz sırasında maddeye aktardıkları ısıyı "gizli ısı" (yani gizli ısı) olarak değiştirir.Artık artan sıcaklığın moleküllerin artan kinetik enerjisine bağlı olduğunu ve ideal bir faz değişimi sırasında moleküllerin kinetik enerjisinde bir artış olmadığını biliyoruz. Faz değişiklikleri sırasında, ısı enerjisi bağları koparmak / oluşturmak için emilir / kaybedilir, yani moleküller potansiyel enerji kazanır / kaybeder.


   Şekilde görüldüğü gibi su 0-100 dereceye kadar her bir derece için 1 cal/gr enerji harcamaktadır.  Su buz haline geçmek için her gram için 80 cal enerji ihtiyac duyar, Buhar fazına geçmek için ise 540 cal ısı ihtiyaç duyar , Buradaki 540 cal enerji gizli ısıdır.


Her Sıcaklıkta Neden Buharlaşma Olur

Buharlaşma ile kaynama noktası karıştırılmamalıdır. Kaynama buharlaşma hızının en üst düşeyde olduğu sıcaklıktır. Her sıcaklıkta neden buharlaşma olduğuna gelince 1 gram suyu düşünelim . Deniz yüzeyine 1 gram suya 540 cal enerji akatarıldığı zaman o tane su yüzeyinden kopacaktır. Suyun kinetik enerjisini yenmesi için 540 cal/gr enerji ısısı gerekmektedir. Her sıcaklıkta buharlaşma olmasaydı 35 -50 derece hava sıcaklıklarında çamaşırlarımızı kurutmamız mümkün olmazdı, Torağa düşen su kurumazdı,

Güncellemeleri Takip Etmek İçin Obone Olmayı İhmal Etmeyin;
Youtubede   : Kutman KAPLAN 

Facebookta : Mekanik Hesaplar    

Yorum Gönder

0 Yorumlar