Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Osmosis Su Arıtma Sistemi Nedir Ne İşe Yarar?

Osmosis (Osmoz)  = Çözücü maddenin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçer iken seçici geçirgen bir zardan geçerken çözücünün zardan geçip çözünen maddelerin zarı geçememesi olayı 

Su : Çözücü Madde
Filtre : Seçici Geçirgen Zar
Çözünen  : Çamur

Bu örnekler size osmosis diyince mantığınızda canlanmasını sağlayacaktır.

Kısaca osmosis su arıtma ve dejenkfekte etme işlemidir.

Bu konumuzda ev tipi osmosis su arıtma sistemi üzerinden devam edelim.


Şekil 1: Ev Tipi Osmosis Su Arıtma Sistemi Akım Şeması

Suyu şehir  şebekesinden altıktan sonra aşamalar.

1.Aşama Kaba Tortu Filtresi Gelir

Genellikle çamur ,kum vb gözle görülen maddeleri temizler en kaba filtredir  göznekleri büyüktür 5 mikron çapındadır filtre değişimi 6 ayda bir yapılması idealdir.
Not : Uzun süredir kullanılmıyor ise ksinlikle değiştirilmelidir bakteri üretecektir.

2.Aşama Granül Aktif Karbon Filtre

Klor gibi kötü koku ve tat verebilcek benzeri kimyasalları arıtır fitrenin içinde karbonlar tanecikler halinde bulunması gerekir toz halinde bulunan tanecikler mebranın tıkanmasına sebebiyet vercektir Şekil 2 filtre değişimi 6 ayda bir yapılması idealdir.

Şekil 2 :Tanecikli karbon kalite farkları (Murat KANDEMİR) 

3.Aşama Blok Karbon Filtre

Kötü koku ve tat veren tüm kimyasal karışımları yok eder mebrana gidecek olan  1 mikrona kadar olan partükülleri tutup mebranın daha uzun ömürlü olmasını sağlar blok karbon sıkıştırılmış karbon tozundan oluşmuştur yani burada karbonun kalitesi çok önemlidir.filtre değişimi 6 ayda bir yapılması idealdir.

4.Aşama Blok Mebran Filtre

  Ters osmoz sistemi kullanılmaktadır . Osmoz :Çözücü maddenin az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçer iken seçici geçirgen bir zardan geçerken çözünün zardan geçip çözünen maddelerin zarı geçememesi olayı . Bu olayın basınç altında yapılma olayı ise Ters osmoz denir .Nasada bu sistem kullanılmaktadır idararın tekrar ayrıştırılması gibi.  Mebran gözenek çapı milimetrenin 10 milyonda bir gözeneklere sahip yarı geçirgen filtreden su basıncı vasıtasıyla geçirilmesi işlemidir .şebeke basınıcının düşük olduğu yerde pompa yardımı ile basınçlandırılır. çözünmüş tuzlar ,organik maddeler,arsenik ,kurşun, bakteri ,virüs gibi zararlı maddeler mebrandan geçemez nono teknoloji söz konusudur. Mebran sistemden 1 bardak su almak istediğinizde mebran 3 bardak suyu dışarı atar

Şekil 3 : Ters Osmoz Anlatım Şeması

5.Aşama Debolama Tankı

      Bu tankın içinden diyaframla bölünmüştür yarısından fazlasında hava vardır hava sıkışabilen gaz olduğundan sistemi basınçlandırmak için kullanılmaktadır aynı hidrofor sistemlerindeki tanklar gibi.bu tank antibakteriyel  olmalı nsf (Uluslar arası sertifika ) onaylı olması gerekir kullanılan tüm parça ve malzemelerin insan sağlığına zararsız olması gerekmektedir. cihaz 15 günden fazla kullanılmadı ise bakteri önlemine karşı cihazın deposundan su boşa akıtılarak boşaltılması gerekir. 

6.Aşama Pos Mineralize Karbon Filte

    Tankın içinde bulunan suya hem lezzet hem mineral olarak takviyede  bulunan son  filtredir içersinde tanecikli karbon ağırlıklı olup zengin minerallere sahip hindistan cevizi partükülü konulmaktadır. (Mineral desteği farklı gelişmeler ile zenginleşebilir teknolojide sınır yoktur. )

Bu yazı arıtılmış Bilgiler konulu Murat KANDEMİR beyin eğitici videolarından derlenmiştir Murat beye teşekkür ederim umarım ufkunuza bir bilgi daha eklenmiştir :)


Bu bilgiyi sevdiklerinizle paylaşın :) Daha bilgili nice güzel yarınlara

Şekil 1 deki dosyanın dwg uzantısı karşınıza bu tarz proje çıkar ise kullanma kolaylığı açısından 



Şekil 4 :Şekil 1 dwg dosya görüntüsü

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. sayın yetkili,
    ters yıkama suyu nekadardır.takriben şehir suyu için bunu söyliyebilimisiniz.bu suyu bebekler içebilir mi.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada osmosis sistemin derlenerek tanıtılmıştır. ters yıkama suyu ne kadardır dediğiniz soruyu üretici verebilir . Bu suyu bebekler içebilirmi konusuna gelince bu sistem mineralleride temizlediği için bu şemada verilen pos mineralize karbon filtre tekrar suya magnezyum gibi mineralleri kazandırıyosa bebeklerede içirilebilir üreti firmalarda üniversite analiz raporları olan firmaları tercih edebilirisiniz, Bu makalede amaç sistemi anlatmak ve bilgilendirme. Kesin birşey söyler isem sorumluluk alırım bu yüzden bu sorunuzun cevabı markalardadır her geçen gün teknoloji gelişmekte olup belgeriyle birlikte karşımıza çıkmatadır. bu sorduğunuz soruyu çok değerli buluyorum . yorumunuz için teşekkür ederim

      Sil

Teşekkür ederim