Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Yangın Sistemlerinde Islak Alarm Vanası Nedir ? ,Nasıl Çalışır ?,Takılması Mecburimidir ? , Montajı Nasıl Yapılır ?



 Islak alarm vanası adında anlaşıldığı gibi sulu yangın söndürme sistemlerinde yağmurlama başlıklarını açılması ile  elektrik ve mekanik alarmları aktivasyon işlemlerini hızlandıran bir çek vanadır.



Çalışma sistemini duyar vananın anlatım animasyonun izleyerek daha iyi anlayalım.
Bu video eğitimini hazıladıkları için duyar vanaya teşekkür ederiz.



 Takılması Mecburimidir ?


Yangın Yönetmeliğinin 78-1 maddesinde derki  ;

"Karar Sayısı : 2007/12937 Ekli “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; Bayındırlık ve İskân Bakanlığının 1/11/2007 tarihli ve 5098 sayılı yazısı üzerine, 7126 sayılı Sivil Savunma Kanunu’nun ek 9 uncu maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 27/11/2007 tarihinde kararlaştırılmıştır."

MADDE 78- (1) Bir binada yağmurlama sistemi ve otomatik algılama sistemi kurulması hâlinde, yağmurlama sistemi alarm istasyonları ve akış anahtarları yangın alarm sistemine bağlanır. Yağmurlama sisteminden gelen alarm uyarıları ayrı bir bölgesel izleme panelinde veya yangın kontrol panelinde ayrı bölgesel alarm göstergeleri oluşturularak izlenir. Hat kesme vanalarının izleme anahtarlarının ve yağmurlama sistemine ilişkin diğer arıza kontaklarının da aynı şekilde yangın alarm sistemi tarafından sürekli olarak denetlenmesi gerekir.

Yönetmelikte kırmızı ile altını  çizdiğim alarm istasyonları Adı  altında alarm istasyonlarının mecburiyetini belirtmektedir. Bu konumuzda ıslak alarm vanası olarak ele aldık ama diğerleri hakkındada bilgi vermek gerekir ise , Su Donma riski olan bölgelerede Kuru alarm vanası kullanılmaktadır. Aslında sistemi ıslak alarm vanası ile benzerdir tek farkı vanadan sonra su yerine hava vardır bu havada bir kompresör yardımı ile basınçlandırılmaktadır.  Diğer Bir vanada Baskın (Deluge) Alarm vanası bu vanada yüksek yangın sınıfı  sistemlerinde patlayıcı petrol türevleri gibi yerlerde kullanılır burada sprinklerin tamamı açık olup vanada sonra basınçlı su ve basınçlı hava yoktur aktive olmasını duman ve ısı detektörlerinin kamut vermesiyle aktive olmasıdır.Motor gong hepsnin ortak özelliğidir alarm veriyor ses veriyor.

Bu 3 tip alarm vanası şuan piyasada çok kullanılmaktadır teknolojide sınır olmadığından dolayı sınırlmama yapmak doğru olmaz gün geçtikçe neler çıkacak, neler değişecek göreceğiz.

Şimdi Gelelim Montaj şemasına.



 Şekil 1: Islak Alarm Vanası Montaj Şeması

1- Geciktirme Hücresi Su giriş basıncındaki düzensizlik ve dalgalanmalar nedeniyle oluşabilecek hatalı alarmları engellemek için ıslak alarm vanası ile birlikte kullanılan cihazdır.
 2- Su Alarm Gongu ıslak alarm vanasından su geçişi ile tetiklenen suyun akış gücü ile çalışan alarm zilidir. Çoğunlukla bina dışına monte edilerek sprinkler sisteminin alarm durumunda olduğunu iletmek için kullanılır.
3- Presostat Önceden ayarlı basınç değeri veya ayarlanabilen basınç değerinde elektriksel olarak kontakt sağlamak için alarm vanasına bağlanan elemandır. Presostat, her zonda su akış alarmı almak için kullanılır.
 4- Basınç Göstergeleri Islak alarm vanası giriş ve çıkışındaki basıncı göstermek için kullanılır.
 5- Ana Drenaj Vanası Sprinkler zonundaki su boşaltılmak isteniyorsa, kesme vanası kapatıldıktan sonra alarm vanası üzerindeki ana drenaj vanasından boşaltılabilir.



Şekil 1 deki detayın dwg dosyasını projelerinizde kullanabilirisniz.


Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Teşekkürler, paylaşmayı unutmayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylşarak destek oldunuz için teşekkür ederim emre bey :)

      Sil

Teşekkür ederim