Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Suyun Adezyon ve Kohezyon Etkisi İle Enerji Üretme Fikri ( Suyun Kılcallık Etkisi ) -Videolu



Merhaba sayın meslektaşlarım sosyal medyada web sitemden paylaştığım bilgileri sayın meslektaşlarımın faydasına sunduğumda  olumlu olumsuz yorum yapan meslektaşlarım oluyor ,  Bir paylaşımda , suyun  vakum etkisinde buharlaşma tablosu ile ilgili özelliğini paylaştığımda suyun bu özelliğine hayran kalmıştım , Yorum bölümünde BALIKESİR ilinden sayın meslektaşım Çağlar ERGÜL suyun kılcal etkisini araştırmamı söyledi , suyun bu kılcallık etkisine hayran kalacağımı söyledi, Bu konuda kendisi ile tanıştım , Suyun kılcallık etkisi ile enerji üretim sistemi üzerine patent almış bu sistemi benimle paylaştı ve ilgimi çekti , Bu konu resmi kurumlara sunmasına rağmen bir yatırım veya dönüş olmadığını belirtti. Bende bu sistemi siz değerli meslektaşlarıma bir eğitim videosu çekerek anlatmaya ve Çağlar GÜLER meslektaşıma destek olmaya çalışacağım. Umarım bu konuya ilgi duyan bir yatırımcı veya kurum Çağlar GÜLER Beyin bu projesine destek olur. Aşağıdaki videoyu bir deney düzeneği yaparak eğitim haline getirdim.

Çağlar GÜLER Bey İle İletişime Geçmek İçin : ergulcaglar710@gmail.com



Bu videoda su bir selpak mendil yardımı  ile bir bardaktaki suyu diğer bardağa taşıyor . Bu işi suyun kılcallık etkisi ile yapıyor . Kohezyon ve Adezyon etkisi ile bu işi su yapmaktadır .
Kohezyon Nedir : Su moleküllerin bir biri arasındaki çekim kuvveti
Adezyon Nedir : Su molekküllerin başka maddeler ile bir birini çekmesi


Kılcallık Etkisini Soru Üzerinden Anlatmaya Çalışalım :

Su boru çapına bağlı olarak belirli mesafe yükselir.

h = (  2 x α x Cos β  ) /   ( ρ x g x d )

h= Suyun kılcal etkisi ile yükselme yüksekliği
α =  Suyun Yüzey Gerilim Katsayısı 20°C  için  0.072 N/m
Temas açısı β  aşağıdaki şekilden daha iyi anlaşılacaktır.


ρ = Su yoğunluğu  20 derece 1000 kg/m­³ kabul edilebilir.
g= Yer çekim ivmesi 9,81 m/s²


Örnek Soru : Boru çapı 10 μm, suyun yüzey gerilim katsayısı σ = 0.072 N/m’dir. Su bu boruda ne kadar yükselir.  β = 0 derece

10 μm  = 10 x 10 ^-6 m  = 10 x 10 ^-3 mm =  0,01 mm

h = (  2 x α x Cos β  ) /   ( ρ x g x d )

  = (2  x 0,072 x Cos 0 ) / (1000 x 9,81 x 10 x 10^-6)  = 1,47 


Bu Fikir İle Nasıl Enerji Üretilebilir. 



Kılcal Su Etkisi İle Enerji Üretim Şeması

Kılcal hareket her gün etrafımızda


  • Bir kağıt havluyu suya daldırırsanız, yerçekimini görmezden gelen havluya "sihirli bir şekilde" tırmantığını görürsünüz. Kılcal hareketin iş başında olduğunu görüyorsunuz ve "tırmanmak" hemen hemen su molekülleri havluya tırmanıyor ve diğer su moleküllerini arkası katup gidiyor . 
  • Bitkiler ve ağaçlar kılcal etki olmadan gelişemezlerdi. Bitkiler, topraktan bitkiye su taşıyabilen kökleri toprağa koyarlar. Çözünmüş besin maddeleri içeren su köklerin içine girer ve bitki dokusuna tırmanmaya başlar. Kılcal etki suyun köklere taşınmasına yardımcı olur. Ancak kılcal hareket suyu sadece küçük bir mesafeye "çekebilir", bundan sonra yerçekiminin üstesinden gelemez. Suyu tüm dallara ve yapraklara kadar çıkarmak için, yapışma ve uyum güçleri, suyu en uzak yapraklara taşımak için bitkinin ksilemin de işe gider. 
  • Kılcal etki, sürekli üretilen gözyaşı sıvısının gözden drenajı için de gereklidir. Göz kapağının iç köşesinde iki küçük çaplı tüp, lakrimal kanallar bulunur; bu kanallar gözün içine gözyaşı salgılar. 
  • Belki bir dolma kalem kullandın .Mürekkep, kalemin gövdesindeki bir tüpten uca ve kağıda (sadece küçük kağıt lifleri ve aralarındaki hava boşluklarından oluşur) gider ve sadece bir damla haline dönüşmez. Tabii ki yerçekimi, mürekkebin kalem ucuna "yokuş aşağı" hareket etmesinden sorumludur, ancak mürekkebin kağıda akmasını sağlamak için kılcal hareket gerekir. 
  • Bir kereviz sapının altını bir bardak suya gıda boyasıyla yerleştirdiğiniz ve rengin kereviz üst yapraklarına hareketini izlediğiniz bir deney yaparak (yavaş olsa da) kılcal eylemi eylemde görebilirsiniz. renkli su, yer çekimine karşı "yukarı çekilir". Bu etki, bitkilerde su moleküllerinin kılcal damarlar (veya ksilem) adı verilen dar tüplerden geçmesi nedeniyle olur

Yorum Gönder

0 Yorumlar