Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Isı Geri Kazanımlı Dx Bataryalı Klima Santralinde ,Ek Isı Geri Kazanımı Nasıl Yapılır ?




Klima santrallerinde ısı geri kazanım çok önemlidir, Hele ki yemekhane gibi pis koku ortamı olan yerlerde karışım havalı klima santralleri tamamen yüzde yüz taze havalı olduğundan daha çok önem kazanmaktadır. Bu klima santrali dx bataryalı ise buna ek olarak ısı geri kazanım yapmak dahada mümkün olmaktadır. Konuya devam etmeden önce dx batarya nedir onu açıklayalım .

Dx Batarya Nedir ?

Klima santralleri dışarıdan alınan soğuk veya sıcak havayı bir ısı değiştirici, serpantin,batarya üzerinde  geçirelerek havayı ısıtarak veya soğutarak  içeriye verilir, Bu  bataryalar  kazandan sıcak su chillerden soğuk su ile beslenebilir su ile olan bataryalara sulu batarya denir . Eğer bu  bataryalar soğutucu gazlar R134a, R404A, R407C, R410A gibi gazlar ile soğutulup ısıtılıyor ise buna dx batarya denir. Aslında klima çalışma prensibinin aynısıdır.

Şekil 1 : Dx Batarya Bağlantı Şeması


Isı Geri Kazanımlı Dx  Bataryalı Klima Santralinde ,Ek Isı Geri Kazanımı Nasıl Yapılır ?

Aşığdaki şekil üzerinde bu konuyu daha anlaşılır olacağına inanıyrum , Detaylı hazırlamış olduğum şekil aşağıdadır.
Şekilde görüldüğü gibi dış hava sıcaklığı -10 derecedir,  İç ortam sıcaklığıda 20 derecedir. Hava Isı geri kazanım ünitesinden geçtikten sonra %50 verim ısı geri kazanımında sonra iç hava 20 dereceden 12,5 derece düşüyor , bu hava genellikle dışarı atılıyor , Bu havayı dışarı atmak yerine ise, dx dış ünitesi -10 derece sıcaklıkta çalışmaktadır , -10 dereceyi -20 dereceye düşürerek dış havadan ısı almaya çalışıyor ve debisi 14.000 m³/h tür. 12,5 derece 5000 m³/h havayı dışarı atmak yerine , vrv dış ünite emişine verilerek ısı geri kazanımı daha verimli hala getirebiliriz.  Akış Şemasını dikkatli inceler iseniz siz değerli meslektaşlarıma fayda sağlayacaktır. Konuyu daha iyi anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

Teşekkür ederim