Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Aynı Şartlar Altında Araçlar Kışın Neden Daha Çok Yakıt Tüketir ? (Videolu )



        Merhaba sayın meslektaşlarım  kia cerato 2006 lx model 105 bg güce sahip aracım yaz aylarında ortalama kendi kullanım performansımda ortalama olarak 6 lt , Kış aylarında ise ortalama olarak 7 lt . Kia cerato kaç litre yakıt tüketir olarak merak edenlerede ek bilgi olarak sunmuş oldum .  şimdi bu konuyu gücümün yettiğince mantık çercevesinde izah etmeye çalışacağım.  Bu konuyu izah edebilmek için aşağıdaki formülü açıklamamız gerekir. Motor mekanik sürtünme kayıpları ve lastik sürtünme kayıplarını dışında aracın gücünü en çok etkileyen faktör doğamızda bolca bulunan havadır. hava araç 30-40 km hız süstüne çıktığında karşı kuvvet olarak aracın gitmesini engellemeye başlayacaktır. aşağıda bu formülü izah etmektedir.

Havanın araca karşı uyguladığı karşı kuvvet formülü :

Fhava = Cd. ρ . A. V² / 2

Cd = Araç sürtünme katsayısıdır.  Diğer bir sembol olarak Cw olarak ifade edilmektedir. Birimsizdir . Her aracın tasarımına göre değişmektedir.  0,2 ile 0,6 arasında değişmektedir.  Ne kadar küçük ise araç o kadar az yakıt tüketmekterdir. Bir zamanlar efsane olan fiat tempranın Cd değeri 0,28 olarak fena bir değer değildir. Cd değeri en iyi araçarlar mercedes araçlarda ortalama olarak 0,22 civarındadır.  Bu katsayı uçaklarda 0,2 civarındadır.

ρ = Hava yoğunluğudur . Birimi : kg /m³   Ortalama olarak 1,2 kg/m­³ tür.

A= Havanın temas ettiği yüzey alanıdır. Birimi m² dir.

V = Havanın hızdır . Birimi m/s dir.

Havanın gücünü en çok etkileyen faktörler arasında araç hızı arttıkca havanın direncinin hızın karesi ile doğru orantılı olarak artmasıdır. Hava direnci bu kadar yüksek olmasaydı uçaklar havalanması yer çekim ivmesinde üzerinde çok zor veya olmayacaktı.


Bu formülü verdiğimize göre aracın kışın neden daha çok yaktığını açıklayabiliriz.

40 °C Yaz aylarında hava yoğunluğu  1,127 kg/m­³ 0 rakım

0 °C Kış aylarında hava yoğunluğu  1,292 kg/m­³ 0 rakım


Kış ayı ile yaz ayı yoğunluk farkı %15 seviyelerde fark etmektedir.

Fhava = Cd. ρ . A. V² / 2

Formülde hava yoğunlu ρ kuvvet kavramında çarpan faktör olarak görülmektedir.Bu şu anlama gelecektir. arabanın harcadığı güç kış aylarında %15 daha fazla olacak demektir.

Yaz ayında 6 lt tüketen bir araç  kış ayından yukarıdaki analizler doğrultusundan 6 x 1,15 = 6,9 lt yakıt tüketecektir.  kısaca kendi aracamın yaktığı yakıt tüketimini bu formül doğrulanaktadır.

Umarım faydalı olmuştur. Konuyu daha iyi anlamak için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.





Yorum Gönder

0 Yorumlar