Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Piyasada Kullanılan Mekanik Filtre Çeşitleri ve Kullanım Alanları Nelerdir ?

Merhaba sayın meslektaşlarım aşağıda siz değerli meslektaşlarıma derleyebildiğim kadarı ile piyasada mekanik tesisat sistemlerinde kullanılan filtre çeşitlerini aşağıda sıralamaya çalıştım, Bu meslekte yeni başlamış veya kendini geliştirmek isteyen tüm meslektaşlarıma faydalı olmasını yürekten diliyorum.

Y TİPİ BORU HATTI PİSLİK TUTUCU



Şekilde görüldüğü gibi 3 tip çeşidi  genel olarak kullanılmaktadır. pirinç malzemeden dişli tip ve döküm malzemeden  flanşlı tip ve plastik tip olarak üretilmektedir.   Dişli malzeme DN50 boru çapına kadar kullanılır iken DN50 çapından sonra Flanşlı tip tercih edilir. Dişli tipin yüksek çaplarda montajı çok zor olduğundan tercih edilmemektedir. Büyük dişli tipler Zincirli boru anahtarı ile sıkmak gerekir buda boruya zarar verebilmektedir. Flanşlı tipler cıvata somun bağlantısı ile takıldığından daha kolaydır. Ancak maliyet olarak flanşlı tip 2-3 katı daha pahalıdır. . Flanşlı tipin her boyutta üretimi mevcuttur . Flanşlı tip yüksek basınç gerektiren yerlerde küçük çaplarda  tercih edilmektedir. Bu vanalar üzerinde PN10 gibi ifadeler bulunmaktadır. Bu kodlama basınç sınıfını göstermektedir. P10 sınıfı 10 bar basınç olan yerlerde tercih edileceğini ifade etmektedir. Kullanım alanları sıhhi tesisat, ısıtma tesisatı ,soğutma tesisatı ,chiller tesisatı vb su tesisatlarında.

                                    WAFER ,LUG TİPİ BORU HATTI PİSLİK TUTUCU
Wafer Tip                                    Lug Tipi

Wafer tip iki flanş arasına sıkıştırılarak montajı yapılan sıkıştırma tip bir pislik tutucudur. Lug tipinin ise waferden tek farkı civata pağlantı noktalarının olması, Wafer tip pislik tutucunun montajı zordur.lug tipi pislik tutucunun montajı kolaydır. 

Kullanım alanları : Sıcak ve soğuk su sistemleri Basınçlı hava Asit ve alkali özelliği bulunmayan akışkanlarda

  BORU TİP KONİK FİLTRE


Konik filtre genellikle doğalgaz hatlarında tercih edilmektedir. Borunun üzerine takıldığında varlığını bile hissetmek çok zordur. Yer kaplamaz. Yüzey alanı geniş olduğundan basınç kayıpları düşüktür. Diğer gaz hatlarındada kullanılabilir. 

                                                        ALÜMİNYUM FİLTRE

Genellikle doğalgaz hatlarında tercih edilmektedir. Diğer kimyasal olmayan gaz hatlarındadan kullanılabilir . Konik filtreye göre daha fazla yer kaplamaktadır.

ÇELİK FİLTRE

Genellikle yüksek basınçlı doğalgaz boru hatlarında tercih edilmektedir. Diğer kimyasal olmayan gaz hatlarında kullanılabilir . Konik filtreye göre daha fazla yer kaplamaktadır.

DELİKLİ  FİLTRE BORU



Genellikle kum kontrolünde kullanılmaktadır.

PLATİNCE  TİP FİLTRE
Genellikle otomobillerin lpg otogaz sistemlerinde yakıt sistemine gazın pisliklerden filtre edilmesi için kullanılır.

ARABA YAĞ FİLTRESİ 


Genellikle otomobillerin yağ davir daim sistemlerinin üzerine monte edilir.

G4 KASET FİLTRE

Genellikle tüm havalandırma sistemlerinde ön filtre olarak kullanılır.  Konutlarda ,ofislerde,hastanelerde vs yerlerde kullanılır.

TORBA KASET FİLTRE

Genellikle tüm havalandırma sistemlerinde Sentetik elyaf malzemeden mamul torba filtreler, yüksek toz tutma kapasitesi ile üstün performans gösterirler. Hijyenik klima sisteminde ise büyük partiküllerin tutulması ve hepa filtrenin korunması amacıyla klima santralinin içine monte edilirler..  Konutlarda ,ofislerde,hastanelerde vs yerlerde kullanılır.

HEPA KASET FİLTRE


Genellikle hastane gibi özel odalarda kullanılırla ,Küçük mikron seviyede temizlik yaparlar. Ayrıca arabaların hava giriş sistemlerinde bu filtrelerden bulunur.


LİF TUTUCU FİLTRE


Hastane hijyen odalarında , tekstil atölyelerinde tüysü zerreciklerin emiş kanalında fan vb sistemlere gitmesini engellemek amacı ile kullanılırlar.

KOMPAKT KASET FİLTRE


Kompakt filtreler toz, duman, bakteri, buhar, polen, kurum gibi partikülleri yakalayarak havalandırma sistemlerinde son filtre veya HEPA ve ULPA filtreler için ön filtre olarak kullanılır..

ULPA KASET FİLTRE


ULPA filtresi havadan en az% 99,999 oranında toz, polen, küf, bakteri ve 100 nanometre veya daha büyük boyutta olan herhangi bir hava partikülünü temizleyebilir.
Kullanım Alanları: Ameliyathaneler, ilaç ve mikro elektronik üretimi, nükleer teknik gibi mükemmel hava kalitesine ihtiyaç duyulan yerlerde kullanılır.

KARTUŞ SIVI FİLTRE


Kartuş ve Sıvı Filtre Su, Atık Su, Havuz, Kimyasal Arıtma Filtreleri olarak kullanılmaktadır. Kullanım Alanları: Arıtma tesisleri, Cafeler gibi alanlarda kullanılmaktadır.

AKTİF KARBON FİLTRE



Aktif Karbon Filtre Aktif karbon filtreler; Havalandırma sistemine giren kötü kokuların ortama girmesini engellemek için kullanılır. Aktif karbon filtreler isteğe göre palvaniz sacdan veya paslanmaz çelikten imal edilir.Granüllü aktif karbon filtreler, yüksek kapasiteye sahip olmakla birlikte, granüllü kartuşların değişmesiyle uzun süre kullanılabilir. Hidrokarbonların, organiklerin ve diğer bileşenlerin hava arıtmasında kullanılır.
Kullanım Alanları: Endüstriyel mutfak havalandırma, restoranlar, kantinler vb. hijyenik Hava gerektiren sistemlerde,  Ofis binaları, bekleme salonları, toplantı odaları, havaalanları,  Laboratuvarlar, Kimyasal, İlaç ve Gıda Sanayiinde dolum noktalarında kullanılmaktadır.

SULU FİLTRE



İstenmeyen Kokuların pulverize su yolu ile çökertme işlemine sulu filtre denir, Bir çok alanda kullanılabilir. Örneğin altın işleme merkezleri olan kuyumcu atölyelerinde altın toz olarak havaya karışmakta bu tozları sulu filtre ile çökerterek tekrar kazanılmaktadır. Buna benzer şeylerde sulu filtre çok işe yaramaktadır. Altın tozları tutma filtresi denilebilir. Altın tozu geri kazanım sistemi olarakta adlandırabilir.

ELEKTRO STATİK FİLTRE



Elektro statik filtreler en çok davlumbaz sistemlerinde kullanılmaktadır. Kısaca bu sistem bacasız davlumbaz sistemleri olarak çok yaygın olarak 2016 yılından bu yana yaygınlaştı. Bu filtreler yüksek voltaj vererek fan yardımı ile iletilen havadaki partikülleri yakarak çökertme işlemi yapmaktadır.

DİZEL PARTİKÜL FİLTRESİ



Dizel partikül filtresi, dizel partikül maddesini veya kurumunu dizel motorun egzoz gazından çıkarmak için tasarlanmış bir cihazdır .

SİLO TANK TOZ FİLTRESİ


Talaşlı imalat, mermer tozu filtreleme gibi yerlerde havadan ağır tozlar makinelarin güçlü çalışma etkisi ile ortama toz olarak yayılmaktadır. Bu tozların belirli bir hava kanalı yardımı ile 20 m/s hızlarla çekilerek silo tankına iletilir . Silo tankları yapısının geniş olması sebebi ile hava hızını yavaşlatarak ağır tozların çökmesini sağlar . Bu sistemler endüstriyel toz olan bütün fabrikalarda kullanılmaktadır.


KUM FİLTRESİ


Kum filtreleri, suyun içindeki çözünmeyen, çeşitli büyüklüklerdeki partikülleri, askıda katı maddeleri gidermek amacıyla dizayn edilmiş yüksek verimli ünitelerdir. ... Oluşturulan bu yapı sayesinde filtrasyon sadece filtre yatağının üst yüzeyinde değil tüm katmanlara yayılarak daha verimli olması sağlanır. Havuz tesisatlarında kullanılır.


KIL TUTUCU FİLTRESİ


Kıl tutucu filtre havuz tesisatlarında insanların yüzme esnasında suyun içine karışmış saç kıllarının pompa girişine takılarak pompanın mekanik performansının etkilenmesini önlemek amacı ile üretilmiş bir filtredir.

YAĞ TUTUCU FİLTRE



Pis su gider hatlarına yemek yağı , motor yağı gibi yağların karıştırdığı hatlara takılan bir yağ ayırıcıdır. Yoğunluk farkına bağlı olarak ayrıştırma işlemi yapılmaktadır.

MİNERAL FİLTRE


 Arıtılmış suların mineral seviyeleri azaldığı için ,Bu suların mineral seviyelerini artırmak için yapılmış filtrelerdir. Genellikle su artıma sistemlerinde kullanılmaktadır.

REÇİNE FİLTRE


Su Yumuşatma cihazlarında suyun sertliğini almak için kullanılan mineraldir. Katyonik reçine suya sodyum iyonu vererek sudaki kalsiyum ve magnezyum iyonlarını tutar. Genellikle kapalı devre su tesisat beslemeler de kullanılır.


RADYOAKTİF FİLTRE

Radyoaktif filtreler sığınak havalandırmasında kullanılmaktadır. Amacı kimyasal savaş radyasyon etkisinden insanları korumaktır.

İYONİZER  FİLTRE


Negatif iyon üreten enjektörlerin üzerinden geçen pozitif yüklü toz zerrecikleri, negatif iyonların üzerine yapışır. Bu sayede filtre tarafından kolaylıkla tutulur ve iç mahale kirli havanın girmesi engellenir. Yeni nesil tüm klimaların bir çoğunda mevcuttur.

KASET TİPİ YAĞ TUTUCU  FİLTRE


Davlumbaz sistemlerinde yağlı duman çıkmaktadır. Bu dumalar zamanla aspiratörün kanatlarına yapışarak performansını düşürmektedir. Aspiratörün ömrünü kısaltmaktadır. Bu filtreler aspiratörün hava çekişine arkasına konulmaktadır. Davlumbaz yağ filtresi olarak geçmektedir. Ev tipi davlumbazların hepsinde mevcuttur.

HAVA KURUTUCU FİLTRE


Basınçlı hava sistemlerinde havayı daha kuru göndermek için kullanılmaktadır.


KLİMA GAZ KURUTUCU FİLTRE

Klima sistemlerinde gaz çevrim hatlarında likit gaz hat sonrası eveparatörden sonra gaz hattının neminin kurutulmasında kullanılmaktadır. Kompresöre soğutucu gazın kuru girmesini sağlamaktır.



Sizler için bulabildiklerim bu kadar yeni bulgular olduğunda eklenecektir faydalı olmasını diliyorum.

Yorum Gönder

0 Yorumlar