Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Havadan Nem Alma Yöntemleri Nelerdir ?

Nem alma yöntemleri

Hava nem alma, havada bulunan buharın içeriğini azaltmaktan oluşan bir süreçtir. Hava çeşitli şekillerde nemden arındırılabilir: Günümzüzde şuan için kullanılan yöntemler  adettir.

  • ısıtma ve havalandırma
  • yoğuşma nem alma
  • adsorpsiyon nem alma

Isıtma ve havalandırma

Bu yöntem, bir odada hava sıcaklığının yükseltilmesi ve yoğun havalandırma uygulanmasından oluşur. Verimliliği, yöntemi kullanmayı imkansız hale getirebilecek dış koşullara bağlıdır. Daha düşük dış sıcaklık ve nemden arındırılmış odanın daha yüksek sıcaklığı, yöntem daha etkilidir. Böylece, en iyi etkiler kışın, ilkbahar ve sonbaharda daha kötü ve yaz aylarında en kötü etkiler elde edilebilir.

Nemli duvarlar nem durumunda, oda sıcaklığı 35°C daha Yüksek sıcaklıklarda çatlama ve duvarların zarar yol açan duvarlarında bulunan buhar basıncında belirgin artışa neden olabilir geçmemelidir. Uygun havalandırma eksikliği (hava değişimi) nemli duvarları bu yöntemle nemlendirirken, buharın duvarların ve tavanın kurutucu parçaları tarafından emilmesine neden olur. Ayrıca, gazlı ısıtıcılarla hava ısıtmasının planlanan ile karşılaştırıldığında ters etki sağladığından da bahsetmeliyiz. Bunun nedeni, propan-bütan yakmanın karbondioksit ve buhar üretmesidir. Sonuç olarak, sadece hava sıcaklığı değil, aynı zamanda hava nemi de artar.

Bu yöntemi kullanmak yüksek maliyetlere bağlıdır. Bu esas olarak düşük etkinliğinin (uzun süre nem alma süresi) ve en iyi etkilerin en büyük sıcaklık farklılıklarında (ısıtma gücü için büyük talep) elde edilmesinin bir sonucudur.



Yoğuşma nem alma

Bu yöntem, nem (yoğunlaşma) outdropping neden çiğ noktası altında soğutarak havadan nem kaldırma oluşur. Bu yöntemde yoğuşma havası nem gidericileri kullanılır. Ana elemanları arasında aspiratör, kompresör, ısı eşanjörleri (kondansatör ve evaporatör) ve genişleyen eleman bulunur. Çıkarıcı fan, ısı eşanjörleri aracılığıyla nemli havanın akışını zorlar. Evaporatör sıcaklığı duvarlarında havada bulunan buhar outdropping (yoğunlaşma) neden çiğ noktası sıcaklığından daha düşüktür. Sıkılmalı nem tankta toplanan veya sistem veya dışındaki atık kaldırıldı. Buharlaştırıcıyı geçtikten sonra soğutulmuş ve kurutulmuş hava, ısıtıldığı kondansatörden akar. Bu sayede bağıl nemin değeri daha da azalır. Kondenserden gelen kuru hava, geldiği odaya geri gönderilir.

Nemden çıkan havanın sıcaklığı, emilen havanın sıcaklığından 3-8°C daha yüksektir. Belirtilen sıcaklık artışı nem kolaylaştırır ve ısıtma ve havalandırma ile nem gibi zarar riskli olmayan duvarlar ıslak su örneğin daha hızlı buharlaşma neden olabilir yukarıda. Havadaki su miktarı, kapalı bir odada makinelerin çalışma süresinin genişlemesi ile birlikte etkili bir şekilde azaltılır.

Yoğunlaşma nem gidericilerinin etkinliği çalışma koşullarına (sıcaklık ve nem) ve makine tipine (boyut, üretici) bağlıdır. Daha yüksek sıcaklık ve bağıl nem değerleri ile maksimum değerine ulaşır. Böylece, havadaki su içeriğinin azaltılması, makinelerin verimliliğinin azalmasına neden olur. Bu makinelerin spesifik doğası, bunları 0-5°C'nin altındaki sıcaklıklarda (bir modele bağlı olarak) kullanmayı imkansız kılar.

Yoğuşma nem alma kesinlikle daha etkili ve ekonomik ısıtma yoluyla kurutma daha ve havalandırma öncelikle sayesinde odasında bulunan hava değişimi ortadan kaldırarak.
 

Adsorpsiyon nem alma

Bu yöntem, higroskopik malzemelerle emilmesiyle havadan nemi gidermekten oluşur. Bu yöntemde kullanılan ana cihazlar, ana elemanları bir tahrik ünitesi, aspiratör fanları, hava ısıtıcısı, filtre, muhafaza ve Bağlantı Parçaları ile birlikte rotoru içeren adsorptif nem gidericilerdir.

Rotor en sık yüzeyi higroskopik madde ile kaplanmış düzgün profilli alüminyum levhalardan (eksenel kılcal damarlar oluşturma) yapılır. Böyle bir yapı, nem emici alanın büyük bir artışıyla sonuçlanır. Rotor bir elektrik motoru tarafından bir şanzıman ile tahrik edilir (kayış tipi en sık). Cihaz, nem alma sektörü ve rejenerasyon sektörüne ayrılmıştır ve bunun sonucunda rotorun arkasında nemden arındırılmış hava elde edilir. Dönerken, rotor nemli higroskopik malzemenin, daha sonra dışarıya gönderilen nemi gidermek için rotordan sıcak havanın aktığı rejenerasyon sektörüne girmesine neden olur.

Rotorun ek özelliği, yüksek dayanıklılığı, yıkanabilirliği, kendi kendini temizleme kabiliyeti ve bakterilerin gelişmesini önlemektir. Nem bu tür büyük bir avantaj sub-zero sıcaklık hava nem gibi soğutma olmadan hava nemini imkanı vardır. Bu yöntemin çok sayıda avantajı nedeniyle, endüstride, örneğin farmasötik, gıda ve AC sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.


Yorum Gönder

0 Yorumlar