Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Makine Mühendisleri Isı Transferi İçin Hava Yerine Suyu Neden Daha Çok Kullanır ?


Merhaba arkadaşlar ;
Bu konumuzda genel tasarım uygulamalarında bir mekanı ısıtmak yada soğutmak için neden hava yerine suyu daha çok tercih ederiz. ?
  • Su havadan daha yüksek yoğunluğa ve özgül ısı kapasitesine sahiptir. Sonuç olarak,  boru tesisatı hava kanallarından daha az yer gerektirir.
  • Dikey olarak üst katlara hava üflemek zordur, verimsiz ve pratik değildir. Suyu borulardan pompalamak çok daha kolaydır.
  • Hava kanalları toz, küf ve diğer zararlı maddeleri yayabilir. Öte yandan, hidronik HVAC sistemleri her alan için ayrı bir hava tedarikçisine sahiptir 
Belirli bir ısıtma ve soğutma yükü için, Dağıtım borulu bir dağıtım sistemi daha az yer kullanır. Bu, havanın ve suyun fiziksel özellikleriyle açıklanabilir:
  • Su, 4.187 kJ / kg-K özel ısı kapasitesine ve 1.000 kg / m3 yoğunluğa sahiptir.
  • Hava, sabit hacimde 0.718 kJ / kg-K, sabit basınçta 1 kJ / kg-K ve 1.225 kg / m3'lük bir yoğunluğa sahiptir.
Bir kilogram su, sabit hacimde bir kg havadan neredeyse altı kat daha fazla ısı taşıyabilir. Aynı zamanda, bir kg su, bir kg havadan daha fazla 800 kat daha az alana ihtiyaç duyar.

Boru Sistemleri İnsan Sağlığı İçin Daha İyidir

Bir hava kanalı sistemi tüm bir binayı kapsadığında, hava kirleticiler ve hoş olmayan kokular diğer alanlara kolayca yayılabilir. Öte yandan, bir hidronik HVAC sistemi, binayı bağımsız hava taşıyıcılarla alanlara ayırır. Toz ve küf gibi zararlı maddelerin izole edilmesi ve kontrol edilmesi daha kolay olduğu için bu, insan sağlığı için faydalıdır.



 
Güncellemeleri Takip Etmek İçin Obone Olmayı İhmal Etmeyin;
Youtubede   : Kutman KAPLAN 

Facebookta : Mekanik Hesaplar  

Yorum Gönder

0 Yorumlar