Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Borunun Isı kaybı ve Yüzey Sıcaklığı Nasıl Hesaplanır ? (videolu )




Merhaba sayın meslektaşlarım boruların yüzeyindeki sıcaklıkları ve borunum 1 metresinde gerçekleşen ısı kaybı nasıl olur diye merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Doğru bilgiye ulaşmanın zor olduğu bir dönemde gibiyiz. Verilmesi gerekn püf noktalara verilmediğin neyin nerden geldiği bilinmemektedir. Bu yüzdenden bilgiler hep havada ve afaki kalmaktadır . Isı kaybı hesabında ısı taşınım katsayısı ayrı olarak hesaplanmaktadır.Bir önceki konumuzda boru iç ve dış taşınım katsayılarını hesaplamıştık.

Boru iç ve dış taşınım katsayısı nasıl hesaplanır:
Link : https://www.kutmankaplan.net/2019/04/boru-ic-ve-ds-yuzey-is-tasnm-katsaylar.html

Bu konular hep bir biri ile alakalıdır takip edip tek tek bu videoları hesaplar ise aaaa bu değerler böylemi hesaplanıyordu çok mutlu oldum , Artık güzel şeyler yapabilirim diye kendinize enerji depolayacaksınız. Bu hesaplar ile çok kaliteli ve emin üretimler yapabilirisiniz. Teorik hesap gerçeğin yaklaşık olarak aynasıdır. Üretim yapmadan önce mutlaka ihtiyaç belirlenmeli ve buna göre yola çıkılmalıdır.

Videodaki Örneğimiz : 90 mm iç çapı  100 mm dış çapı olan çelik borumuzun dışına 20 mm ısı yalıtım yapılmak isteniyor . Borumuzun içerisinden 90 derece sıcaklık geçmektedir. Dış ortam sıcaklığımız 20 derecedir. Boru iç taşınımı 3000 w/m2C  ,Boru dış taşınım katsayısı 10 w/m2C dır.Boru zolasyon malzemesinin iletkenlik değeri 0,035 w/mC  Çelik Malzemenini ısı iletkenlik değeri 45 w/mC  ?

Bu verilenlere göre  : 
  1. Borunun dış yüzeyindeki sıcaklık Nedir ?
  2. Borunun 1 metresinde gerçekleşen ısı kaybı ne olur ?
Bu soruyu çözüp anladıktan sonra artık eşenjör,boyle serpantin kapasitesi,kazan,kombi yanma odasını tasarlayabiliriz.Bu bilgi ve anlatımları faydalı buluyor iseniz mutlaka paylaşmayı unutmayınız .


Güncellemeleri Takip Etmek İçin Obone Olmayı İhmal Etmeyin;
Youtubede   : Kutman KAPLAN 

Facebookta : Mekanik Hesaplar  

Yorum Gönder

0 Yorumlar