Site İçi Google Destekli Detaylı Arama Motoru

Malzeme stok takibinin önemi nedir ?

     
Bir çicek dükkanı işleten arkadaşım benden stok takibini yapabilmek için excelde kullanışlı bir tablo yapmamı rica etti , arkadaşımı kırmayarak dükkanına gittim çay ikram etti sohbet hoş beş ettikten sonra nasıl birşey isteğini sordum istedikleri basit  (=,+, - ) ile yapılacak birşey değildi yaklaşık üzerine  5 saat kafa yorarak sonuca ulaşmayı başardım :)  arkadaşım mutlu oldu bende mutlu oldum sonra vedalaştım arabama bindim hafif bir müslüm baba damar müziği eşiliğinde evime döner iken bu excel dosyası neden meslektaşlarımın işine yaramasın dedim ve bunu siz değerli meslektaşlarıma paylaşmaya karar verdim :) şimdi gelelim stok takbinin önemine.

     Malzemeleri stok yapmak  mühendsilik firmalarında çok önemlidir. zaman zaman dolar kuru dengesizliği yüzene ham madde ve malzemelerde firmalar stok yapma ihtiyacı duyar .


    Örneğin ; Bir firma TL bazında fiyat verdiğini düşünelim işin süreside 2 sene olsun, fiyat verdiği dönemde Dolar kuru : 5,2 TL iken işi aldığını kabul edelim ,

İşin süreside 2 sene iş ilerledikce malzeme alalım düşünesi var ise burada şöyle bir risk doğar ,Dolar kuru : 5,8 TL olabilir ve işlerden zarar etmeye başlanır bu sebepten dolayı geçmişte çok firma iflas etmiştir .

     Bu yüzden firmalar stok yapma ihtiyacı duyar , mevcut ilerleyen işlerin bitiminden sonrada parça malzemeler artmaktadır bunlarda stoklanır . parça malzemeler yeni işlerde kullanılarak kâr edilebilir bir nevi firmaya nefes aldırır. Projelerde imalatta kullanılan yüzlerce malzeme vardır bunların takibini kayıt altına almak gerekir  kurumsal firmaların çoğu bunu web yazılım desteği ile çözmüşler orta ve küçük çaplı işletmeler ise program veya excel ile takip altına almışlardır . Stok takibi düzenli olan firmalara piyasada baktığımız zaman işleri ve işleyişleri çok güzel ilerlemektedir. Bu iş için bir elaman tutmayı maliyet gören firmalar var bu iş için tutulan elaman maaşını kat kat çıkarmaktadır .En basit durum ile yeni siparişlerde fazladan malzeme siparişinin önüne geçilmiş firma bütcesini korumuş olur.

Not : Stok tutmayan firma malzeme depoları çöplük gibidir kalite bakımından malzemenin cinsini kalitesini bile karıştırabilir ve yeniden malzeme almak zorunda kalabilir.


İlk bahar geliyor...Yaptığım excel stok takibini paylaşmaya az kaldı  :) ilk önce hakkında bilgi verelim ;
  
Bu excel dosyası 3 Sayfadan oluşmaktadır .

1. sayfa giriş ve çıkış.
2. sayfa stok durumu
3. sayfa data




 Şekil 1: sayfalar sekmeleri


1. sayfa giriş ve çıkış.

Buradan ilk önce ürünün  işlem tarihini giriyoruz durum bölümünden açılır menüden malzeme gelmiş ise "giriş"  malzeme gitmiş ise "çıkış" linki seçiyoruz  . sonra malzemenin adını seçiyor miktarını adet kısmına yazıyoruz.

     Şekil 2: Malzeme giriş ve çıkış sayfası

2. sayfa stok durumu

Bu sayfada hiç bir işlem yapmıyoruz stok durumunu göz atmak için girip bakıyoruz.


Şekil 3: Malzeme stok durumu izleme sayfası

3. sayfa data

Bu sayfadan stokta ne tür malzeme var ise isim listesini oluşturuyoruz


Şekil 4: Malzeme isim listesi girme bölümü


Kaptın yine güzel exceli iyisin bugün:)



Yorum Gönder

0 Yorumlar